Chałka cytrynowa z kurkumą i kruszonką
Chałka cytrynowa z kruszonką poleca się na śniadanie !
No powiedzcie, kto by się nie skusił na kawałeczek takiej maślanej chałki na śniadanie ?! Ja uwielbiam taką posmarowaną masłem i polaną miodem lub podana z dżemem ? Do tego obowiązkowo aromatyczna kawa lub kubek mleka ! Zdecydowanie jest to mój smak z dzieciństwa ! Ahh wspomnienia wracają, kiedy to cały dom pachniał ciastem drożdżowym a z jeszcze ciepłej chałki podjadało się kruszonkę ? Co to były za czasy …
Minęło już trochę czasu odkąd zrobiłam pierwszą chałkę. Teraz bardzo często pojawia się na moim stole. Tym razem w niecodziennym kolorze, a to za sprawą kurkumy Oczywiście, jeśli nie przepadacie za tą przyprawą możecie ją pominąć ale jak dla mnie kurkuma nie była wyczuwalna.
Składniki (2 średnie chałki)
300 ml mleka (u mnie roślinne sojowe)
50 g masła
30 g świeżych drożdży
80 g cukru (można dać więcej lub mniej)
550 g mąki pszennej
1 -2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżeczki kurkumy
Szczypta soli ⠀
Kruszonka:
70 g mąki
50 g cukru
50 g masła ⠀
Drożdże kruszymy do miseczki i mieszamy z łyżką cukru i lekko ciepłym mlekiem. Odstawiamy na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z resztą cukru, następnie wlewamy zaczyn drożdżowy, dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli i roztopione, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto (w robocie lub ręcznie). Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto dzielimy na kawałki i z każdej formujemy wałek. Zaplatamy warkocze i układamy chałki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, następnie smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. W czasie gdy chałki wyrastają nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Pieczemy je ok. 25-30 min. ⠀
Jednej ciekawa z czym najchętniej zjedlibyście taką chałkę ?
Jedno jest pewne, taka chałka z pewnością umili śniadanie ?