Chaczapuri ze szpinakiem na zakwasie
Uwielbiam podróżować na wiele sposobów. Gdy brakuje mi czasu lub odpowiednich środków do tego, decyduję się na szybką podróż w kuchni. Smaki kuchni całego świata można poznawać nie tylko wychodząc z domu, wystarczy udać się w kulinarną podróż i ugotować coś specjalnego.
Do tej pory nie miałam okazji wybrać się do Gruzji, ale smaki tego kraju odkrywam dzięki opowieściom znajomych, książkom i restauracjom z kuchnią gruzińską. Moją ulubioną gruzińską przekąską są chlebki chaczapuri.
Oryginalnie robi się je na drożdżach, w wersji imeretyńskiej najczęściej smaży się je na patelni z różnymi serami, a chaczapuri adżarskie w kształcie łódeczki zapieka się z serem i jajkiem w piekarniku.
Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i przygotować słynne chlebki w wersji na zakwasie. Jako farsz wybrałam szpinak i oczywiście w środku chlebków nie mogło też zabraknąć sera. Chlebki się robi szybko, największy wysiłek trzeba włożyć w czekanie na wyrośnięcie ciasta. Samo smażenie ich na patelni to zaledwie 5 minut
Chaczapuri ze szpinakiem na zakwasie Autor: Tosia Czas pieczenia: 5 min. Całkowity czas: 5 min. Porcje: 6 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego
- 450 g mąki pszennej typ 650 + kilka łyżek do podsypania
- 200 ml mleka
- 120 ml wody
- łyżka masła
- łyżeczka soli
- Farsz szpinakowy:
- 200 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 4-5 łyżek śmietany 18% lub śmietanki kremówki
- ząbek czosnku
- łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 100 g ulubionego żółtego sera (u mnie cheddar)
- Do smażenia:
- kilka łyżek oleju roślinnego
- Farsz: Mrożony szpinak wrzucamy na głęboką patelnię i podgrzewamy 10 minut, aż się rozmrozi. Dodajemy posiekany czosnek, miód, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Podgrzewamy 3 minuty. Następnie dodajemy śmietanę i smażymy jeszcze 2 minuty, farsz studzimy.
- Chaczapuri: Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i sól.
- W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i masłem, aż płyn będzie letni.
- Stopniowo go wlewamy do suchych składników i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie na 3,5 h.
- Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 porcji, formujemy delikatnie kule i kładziemy w odstępach na pergaminie na blasze lub tacy. Przykrywamy na 30 minut.
- Wyrośnięte bułeczki przekładamy na oprószony mąką blat. Cienko wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm. Na środku wykładamy 2-3 łyżki szpinaku i posypujemy serem. Boki ciasta zbieramy ku środkowi, tworząc sakiewkę.
- Delikatnie ją spłaszczamy i cienko wałkujemy na placek z farszem.
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy po jednym chlebku i smażymy z dwóch stron, w sumie przez ok. 5 minut, aż chaczapuri będą rumiane.
- Chlebki odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło lub na zimno np. ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.