Chaczapuri przepis z kozim i owczym serem

Chaczapuri przepis z kozim i owczym serem


Zdjęcie - Chaczapuri przepis z kozim i owczym serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chaczapuri gruziński placek z serem i jajkiem Z podanych składników wyszło 2 szt. Ale śmiało można podzielić ciasto na 3 części.

220 gram mąki orkiszowej
15 gram świeżych drożdży
ok 3/4 szklanki letniej wody
2 łyżeczki oliwy
sól do smaku
szczypta cukru
opakowanie serka koziego
1/2 opakowania sera owczego
2 jaja
szczypiorek
Mąkę umieścić na stolicy, zrobić dołek, dodać drożdże, cukier, letnią wodę, sól i zagnieść cisto. Dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po około 40 minutach wyjąć ciasto i podzielić na 2 lub trzy części. Ciasto rozwałkować w okrągły placek. zawinąć brzegi do środka a boki zlepić w charakterystyczną łódeczkę.
Zetrzeć ser owczy na średnich oczkach. Spód ciasta posmarować odrobiną oliwy, posypać serami. Piec ok 20 minut w 190 stopniach. Po 20 minutach wyjąć z piekarnika a na środek każdego placka wybić jajko. Zapiekać jeszcze 5 minut.

Kategorie przepisów