Chaczapuri

Czytałam kiedyś, że do gruzińskiej restauracji w Krakowie przyjechali Gruzini, zamówili  swoje narodowe potrawy i bardzo się oburzyli kiedy dostali coś zupełnie innego niż to co myśleli, że zamawiają. Danie, które zamówili różniło się od  ich prawdziwego, narodowego. Dlatego obawiam się, że prezentując przepis na chaczapuri  też naruszę czyjeś uczucia bo nie mam pewności co do autentycznego źródła tego przepisu. Dlatego zaznaczam, aby uprzedzić wszystkich tych, którzy będą mnie zaraz umoralniać na temat chaczapuri, że ten przepis nie jest orginalny  i nawet nie mam pojęcia jaki powinien być orginalny ale wiem, że ta wersja chaczapuri jest tak pyszna, że nie można przestać jej jeść. Podobno można też nadziać chaczapuri mięsem ale mnie farsz serowy bardzo odpowiada. Gorąco polecam:)

Zdjęcie - Chaczapuri  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¾ szklanki kefiru lub jogurtu (może być kwaśne mleko, maślanka lub woda)

Składniki na farsz:

  • 150 g ziemniaków (2średnie)
  • 200 g sera feta
  • 200 g sera (mozzarella, cheddar)

Ugotować ziemniaki, rozgnieść na piure. Starty ser zmieszać z ziemniakami. W misce wymieszać mąkę, sól, cukier (można dodać ½ łyżeczki proszku do pieczenia). Dodać kefir lub wodę i zagnieść miękkie, gładkie ciasto (które nie lepi się do rąk).  Ciasto nakryć i odczekać 20 - 30 minut.Gotowe ciasto podzielić na 6 części i uformować kulki. Następnie zrobić z nich okrągłe placki średnicy około 20 cm. Na jednym placku kłaść farsz, następnie zawinąć brzegi do siebie, skleić i delikatnie przewałkować. Rozgrzać patelnię (nie smarować tłuszczem) położyć chaczapuri, zmniejszyć ogień na średni, nakryć pokrywką i piec 3 minuty. Przewrócić łopatką na drugą stronę i również piec 2-3 minuty. Placek się nadyma, ale po zdjęciu z patelni opada.

Przepisy z tych kategorii

Kopytka kolorowe
1

Kopytka kolorowe

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Ziemniaki zapiekane  z gorgonzolą
1

Ziemniaki zapiekane z gorgonz…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Zapiekana z ziemniaków i pora
2

Zapiekana z ziemniaków i pora

figmara figmara
figowe smaki

Kopytka z ziołami, nutą pomarańczy i parmezanem
1

Kopytka z ziołami, nutą pomara…

Beti Beti
kruche babeczki

Tajskie kotlety z tuńczyka i batatów

Tajskie kotlety z tuńczyka i b…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pierogi ruskie z ciasta francuskiego
2

Pierogi ruskie z ciasta francu…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Sos sezamowy z tahini i syropem klonowym

Sos sezamowy z tahini i syrope…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Falafele z batatami

Falafele z batatami

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Biryani z kurczakiem
2

Biryani z kurczakiem

Dzi Dzi
karmelowy

Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami

Czerwone curry z rybą, fasolką…

Dzi Dzi
karmelowy

Szakszuka z fasolą i chorizo

Szakszuka z fasolą i chorizo

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Papad indyjskie chipsy
1

Papad indyjskie chipsy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia