Carpaccio z marynowanych buraków z serkiem wiejskim i ziołami

Zdjęcie - Carpaccio z marynowanych buraków z serkiem wiejskim i ziołami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lubicie buraki? Wiem, że dla wielu osób buraki ( szczególnie te na ciepło) to zmora dzieciństwa. U mnie jest inaczej, z racji mojego bezmięsnego sposobu żywienia ( jako dziecko nawet nie zbliżałam się do niczego co pachniało mięsem - teraz moja dieta jest trochę mniej radykalna) wszelkie warzywa są i były podstawą moich posiłków. Buraki kocham miłością pełną , choć nie zawsze odwzajemnioną - wspomniane buraczki na ciepło nigdy nie wyszły mi tak jakbym sobie tego życzyła ;-(
Przedstawiam Wam dzisiaj przystawkę składającą się z moich ulubionych buraków w zalewie kwaśnej z serkiem i ziołami. Pomysł na podanie buraków z serkiem pochodzi z programu Jamiego Oliwiera, natomiast samo marynowanie buraków to już nasza wieloletnia rodzinna tradycja. W temacie posta użyłam dość wyszukanej nazwy na moją potrawę -mimo, że zazwyczaj takowych unikam, to tym razem wyjątkowo mi tutaj pasowała i chciałam ją wykorzystać, szczególnie, że prawdziwego carpaccio z wołowiny u mnie nie zobaczycie ;-)
Na koniec kilka uwag technicznych. Do marynowania wybierajcie buraki niewielkie lub te średniej wielkości (wtedy kroimy je w grubsze plastry). W zalewie uwzględniam naturalną słodycz buraków, stąd minimalna ilość cukru ale możecie ja dosłodzić według własnych upodobań. Buraczki najlepiej smakują po 2 dniach w marynacie, można je także włożyć wraz z zalewą do słoiczków i pasteryzować. Smacznego.

Zdjęcie - Carpaccio z marynowanych buraków z serkiem wiejskim i ziołami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
1 kg buraków, - na zalewę:

3 szklanki wody,

1 szklanka octu,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżka soli,

kilka ziaren ziela angielskiego,

3 liście laurowe

- do podania:

1 opakowanie serka wiejskiego,

kilka listków bazylii lub szałwii,

pieprz świeżo mielony,

kilka łyżek dobrej jakości oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.

Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy, zalewamy woda i gotujemy al dente (nie mogą być zbyt miękkie bo się rozpadną). Studzimy, obieramy i układamy w misce, jeśli są za duże kroimy w plastry. Składniki marynaty zagotowujemy i zalewamy nią buraki. Zostawiamy w chłodnym miejscu, najlepiej na 2 dni. Na talerzu układamy cieniutkie plastry marynowanych buraków, na to serek wiejski. Posypujemy pieprzem i listkami ziół i polewamy olejem. Smacznego.
Zdjęcie - Carpaccio z marynowanych buraków z serkiem wiejskim i ziołami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Carpaccio z buraków i sera korycińskiego

Carpaccio z buraków i sera kor…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto popapraniec
2

Ciasto popapraniec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika
2

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Czerwone bajgle z burakiem

Czerwone bajgle z burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Buraczane gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem

Buraczane gnocchi z szynką par…

food² food²
Food Square

Buraczkowa tarta tatin
1

Buraczkowa tarta tatin

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka z burakami, figami i mozzarellą

Sałatka z burakami, figami i m…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pieczone buraki

Pieczone buraki

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Poulet á la bretonne, czyli kurczak po bretońsku

Poulet á la bretonne, czyli ku…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena