Carpaccio z marynowanych buraków z serkiem wiejskim i ziołami

Zdjęcie - Carpaccio z marynowanych buraków z serkiem wiejskim i ziołami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lubicie buraki? Wiem, że dla wielu osób buraki ( szczególnie te na ciepło) to zmora dzieciństwa. U mnie jest inaczej, z racji mojego bezmięsnego sposobu żywienia ( jako dziecko nawet nie zbliżałam się do niczego co pachniało mięsem - teraz moja dieta jest trochę mniej radykalna) wszelkie warzywa są i były podstawą moich posiłków. Buraki kocham miłością pełną , choć nie zawsze odwzajemnioną - wspomniane buraczki na ciepło nigdy nie wyszły mi tak jakbym sobie tego życzyła ;-(
Przedstawiam Wam dzisiaj przystawkę składającą się z moich ulubionych buraków w zalewie kwaśnej z serkiem i ziołami. Pomysł na podanie buraków z serkiem pochodzi z programu Jamiego Oliwiera, natomiast samo marynowanie buraków to już nasza wieloletnia rodzinna tradycja. W temacie posta użyłam dość wyszukanej nazwy na moją potrawę -mimo, że zazwyczaj takowych unikam, to tym razem wyjątkowo mi tutaj pasowała i chciałam ją wykorzystać, szczególnie, że prawdziwego carpaccio z wołowiny u mnie nie zobaczycie ;-)
Na koniec kilka uwag technicznych. Do marynowania wybierajcie buraki niewielkie lub te średniej wielkości (wtedy kroimy je w grubsze plastry). W zalewie uwzględniam naturalną słodycz buraków, stąd minimalna ilość cukru ale możecie ja dosłodzić według własnych upodobań. Buraczki najlepiej smakują po 2 dniach w marynacie, można je także włożyć wraz z zalewą do słoiczków i pasteryzować. Smacznego.

Zdjęcie - Carpaccio z marynowanych buraków z serkiem wiejskim i ziołami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
1 kg buraków, - na zalewę:

3 szklanki wody,

1 szklanka octu,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżka soli,

kilka ziaren ziela angielskiego,

3 liście laurowe

- do podania:

1 opakowanie serka wiejskiego,

kilka listków bazylii lub szałwii,

pieprz świeżo mielony,

kilka łyżek dobrej jakości oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.

Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy, zalewamy woda i gotujemy al dente (nie mogą być zbyt miękkie bo się rozpadną). Studzimy, obieramy i układamy w misce, jeśli są za duże kroimy w plastry. Składniki marynaty zagotowujemy i zalewamy nią buraki. Zostawiamy w chłodnym miejscu, najlepiej na 2 dni. Na talerzu układamy cieniutkie plastry marynowanych buraków, na to serek wiejski. Posypujemy pieprzem i listkami ziół i polewamy olejem. Smacznego.
Zdjęcie - Carpaccio z marynowanych buraków z serkiem wiejskim i ziołami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Carpaccio z buraków i sera korycińskiego

Carpaccio z buraków i sera kor…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową

Idealne ciasto na zdrowszą piz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Grillowana pierś z kurczka w curry

Grillowana pierś z kurczka w c…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Blondies z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Blondies z truskawkami, rabarb…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pasta z ciecierzycy i parmezanu

Pasta z ciecierzycy i parmezan…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Kiszona botwinka w słoju i w sałatce. Majowe rocznice

Kiszona botwinka w słoju i w s…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Najlepsza botwinka - na zakwasie, z czosnkiem niedźwiedzim - wegeteriańska

Najlepsza botwinka - na zakwas…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa z buraczków z orzechami i imbirem

Zupa z buraczków z orzechami i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tabbouleh z botwiną, mango i halloumi

Tabbouleh z botwiną, mango i h…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Botwinka z jajkiem i ziemniakami
1

Botwinka z jajkiem i ziemniaka…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Dip z buraka i fety
2

Dip z buraka i fety

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne