Carpaccio z buraków i szpinaku
Carpaccio z buraków z dodatkiem szpinaku to coś co lubię gościć na swoim stole jako dodatek do cięższych dań. Burak jest częstym gościem w mojej kuchni pojawia się pod różnymi postaciami w zupie,sokach warzywnych czy też sałatkach. :-) W dodatku jest zdrowy i pyszny polecam wam przeczytać ten post jeżeli jeszcze się nie przekonaliście do tego warzywa :-)
- 2 średnie ugotowane lub upieczone buraki
- 2 kulki mozzarella po 125g
- 3 garści świeżych liści szpinaku
- świeżo mielona sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny do skropienia ( u mnie biały z mango)
- odrobina startego parmezanu
opcjonalnie
- natka pietruszki
Liście szpinaku umyte i osuszone ułożyć na talerzu posolić, buraki obrać ze skóry i pokroić w plastry. Ser odlać z wody i pokroić w plasterki.Buraki i ser układamy na przemian na liściach szpinaku tworząc koło, całość skrapiamy oliwą, octem i doprawiamy solą oraz pieprzem na końcu posypujemy odrobiną startego parmezanu i posiekanej natki pietruszki.
Smacznego