Carpaccio z buraka z komosą ryżową i bloody orange

Ci, którzy śledzą moje wpisy, bardzo łatwo zidentyfikują moje ulubione warzywo imprezowe - to oczywiście jego wysokość BURAK. Carpaccio z buraka (klik) nabrało teraz charakteru sałatki, która może stanowić zarówno samodzielne danie, a to dzięki zawartości komosy, która dostarcza nam tyle białka co porcja mięsa, ale również może współgrać z elementem mięsnym. Korzystając z sezonu egzotycznego odkryłam, że pomarańcza pasuje do buraka nie tylko z powodu jej naturalnego zabarwienia (wygląda jakby poplamiła się burakiem), ale również jej cytrusowa nuta świetnie komponuje się z ziemistością buraka. Smacznego i na zdrowie!
Zdjęcie - Carpaccio z buraka z komosą ryżową i bloody orange - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 60 min

2 średniej wielkości buraki
2 pomarańcze ( najlepiej odmiany bloody orange)
1/2 szklanki komosy ryżowej
roszponka
owoc granatu
kozi ser 

Winegret
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1-2 łyżeczek miodu
Sól, pieprz


Przygotowanie

1. Buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 2. Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki, można do tego celu użyć mandoliny 3. Komosę gotujemy w proporcjach 1:2, gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok 10 min, komosa wchłonie całą wodę, solimy 4. Pomarańcze odkrawamy od skóry, nie pozostawiając białych błonek, kroimy w plastry 5. Składniki sosu mieszamy 6. Na talerzu układamy plastry buraka, roszponkę, plastry pomarańczy, pokruszony ser, wystukujemy pestki granatu, posypujemy ugotowana komosa i całość polewamy dressingiem


Zdjęcie - Carpaccio z buraka z komosą ryżową i bloody orange - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Carpaccio z buraka z komosą ryżową i bloody orange - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Carpaccio z buraka z komosą ryżową i bloody orange - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Carpaccio z buraka z komosą ryżową i bloody orange - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chłodnik ukraiński

Chłodnik ukraiński

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chłodnik z botwinki
1

Chłodnik z botwinki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Chłodnik rodzinny. Siła kulinarnej tradycji
2

Chłodnik rodzinny. Siła kulina…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kiszona botwinka w słoju i w sałatce. Majowe rocznice

Kiszona botwinka w słoju i w s…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Łosoś smażony ze szparagami i suszonymi pomidorami
1

Łosoś smażony ze szparagami i…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek

Sałatka z młodych ziemniaków,…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Sałatka z kaszą bulgur na ciepło

Sałatka z kaszą bulgur na ciep…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Surówka z pora i kukurydzy
1

Surówka z pora i kukurydzy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy