Carpaccio z buraka z komosą ryżową i bloody orange

Ci, którzy śledzą moje wpisy, bardzo łatwo zidentyfikują moje ulubione warzywo imprezowe - to oczywiście jego wysokość BURAK. Carpaccio z buraka (klik) nabrało teraz charakteru sałatki, która może stanowić zarówno samodzielne danie, a to dzięki zawartości komosy, która dostarcza nam tyle białka co porcja mięsa, ale również może współgrać z elementem mięsnym. Korzystając z sezonu egzotycznego odkryłam, że pomarańcza pasuje do buraka nie tylko z powodu jej naturalnego zabarwienia (wygląda jakby poplamiła się burakiem), ale również jej cytrusowa nuta świetnie komponuje się z ziemistością buraka. Smacznego i na zdrowie!
Zdjęcie - Carpaccio z buraka z komosą ryżową i bloody orange - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 60 min

2 średniej wielkości buraki
2 pomarańcze ( najlepiej odmiany bloody orange)
1/2 szklanki komosy ryżowej
roszponka
owoc granatu
kozi ser 

Winegret
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1-2 łyżeczek miodu
Sól, pieprz


Przygotowanie

1. Buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 2. Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki, można do tego celu użyć mandoliny 3. Komosę gotujemy w proporcjach 1:2, gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok 10 min, komosa wchłonie całą wodę, solimy 4. Pomarańcze odkrawamy od skóry, nie pozostawiając białych błonek, kroimy w plastry 5. Składniki sosu mieszamy 6. Na talerzu układamy plastry buraka, roszponkę, plastry pomarańczy, pokruszony ser, wystukujemy pestki granatu, posypujemy ugotowana komosa i całość polewamy dressingiem


Zdjęcie - Carpaccio z buraka z komosą ryżową i bloody orange - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Carpaccio z buraka z komosą ryżową i bloody orange - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Carpaccio z buraka z komosą ryżową i bloody orange - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Carpaccio z buraka z komosą ryżową i bloody orange - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Botwinka z pieczonymi burakami
1

Botwinka z pieczonymi burakami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Botwinka z mlekiem kokosowym
3

Botwinka z mlekiem kokosowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sałatka z komosą, burakiem i fetą
1

Sałatka z komosą, burakiem i f…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem
1

Gofry tymiankowe z pieczonym b…

food² food²
Food Square

Kokosowa botwinka

Kokosowa botwinka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami
3

Zupa z botwinki z fasolą i zie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Kiszone marchewki z wędzoną papryką i chili
2

Kiszone marchewki z wędzoną pa…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą
1

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
2

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Grzanka ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską
1

Grzanka ze szparagami, mozzare…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną
1

Burek, börek, byrek, bureki -…

food² food²
Food Square

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust