Carpaccio wołowe z trzema różnymi sosami
- 50 dag mięsa wołowego najwyższej jakości (użyłem polędwicy)
- mieszanka sałat – 1 opakowanie
- 20dag mozzarelli
- 1 cebula
- 20dag pieczarek
- kapary
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 10 dag startej mozzarelli
- 10 dag parmezanu
Najlepiej włożyć mięso przed krojeniem do zamrażalnika na 30 min.. Pokroić na cienkie plastry i rozbić młotkiem do mięsa (najlepiej plastry mięsa umieścić pomiędzy 2 warstwy foli spożywczej) lub pokroić zmrożone mięso na krajalnicy i wtedy nie ma potrzeby rozbijania. Plastry rozłożyć na talerze, polać oliwą, posolić i popieprzyć, odstawić. Przygotować sosy.
Sos 1:- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu teryiaki
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka pasty imbirowej
Składniki wymieszać. Na mięsie ułożyć porwane listki sałaty, posypać mozzarellą i parmezanem oraz cebulą. Polać wszystko sosem.
Sos 2:- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- kilka parów
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Składniki wymieszać. Na mięsie ułożyć porwane listki sałaty, posypać mozzarellą i cebulą. Polać sosem.
Sos 3:- składniki, takie jak w sosie 2
- łyżeczka zielonego pieprzu
Składniki wymieszać. Na mięsie ułożyć plasterki pieczarek. Posypać parmezanem i polać sosem.
Podobne wpisy Carpaccio wołowe z trzema różnymi sosamiSatay z wołowiny z sosem z masła orzechowego
Sałatka z wędzonym łososiem na przywitanie wiosny