Caprese z truskawkami i pesto ze szpinaku
Caprese w towarzystwie kawałka bagietki może spokojnie stanowić samoistne danie na lato. Jak to zwykle bywa, jeśli mamy zaledwie kilka składników na talerzu to wszystkie muszą być najwyższej jakości, dlatego korzystajmy z sezonu na pomidory i truskawki. Ta sałatka podbije Wasze serca, jest lekka, świeża, sezonowa, smak słodkiej truskawki doskonale łączy się ze szpinkaowym pesto, pamiętajmy tylko o dobrych składnikach, takich jako najlepsza na jaką nas stać oliwa, słodkie pomidorki ze straganu, truskawki od zaprzyjaźnionego rolnika i prawdziwą mozzarellę (ta może już być z marketu, są takie które oferują prawdziwą). Smacznego lata!
Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 15 min
500 g mieszanych pomidorków koktajlowych
125 g mozzarelli mini
300 g truskawek
Pesto szpinakowe
100 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
70 g pestek dyni
100 g startego parmezanu
1/3 szklanki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pesto - do malaksera dodajemy liście szpinaku, czosnek, pestki dyni, parmezan i oliwę, miksujemy do powstania pasty, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli pesto jest za gęste można dolać jeszcze odrobinę oliwy * 2. Część pomidorków przekrawamy na pół, część pozostawiamy w całości, truskawki odszypułkować i przekroić na pół. kuleczki mozzarelli odsączyć z zalewy, składniki delikatnie mieszamy 3. Tuż przed podaniem do sałatki dodajemy pesto, nie mieszamy dokładnie
*pestki dyni można uprzednio podprażyć na suchej patelni, nabiorą wtedy bardziej wyrazistego smaku