CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA

CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA
Zdjęcie - CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dziś proponuję Wam fantastyczny, sycylijski gulasz z bakłażanów.Danie to pochodzi z południowych Włoch.Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dania mięsnego albo na zimno.

Zdjęcie - CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 1 lub 2 bakłażany
  • oliwa
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 czerwona cebula
  • 2-4 ząbki czosnku
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • mała garść natki pietruszki
  • 2 łyżki kaparów
  • 2-3 łyżki octu ziołowego
  • 4-5 dużych dojrzałych pomidorów
  • opcjonalnie 2 łyżki migdałów bez łupin, lekko zrumienionych na suchej patelni
Zdjęcie - CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bakłażana umyłam i pokroiłam na spore kawałki,aby nie wchłonął zbyt wiele oliwy.
Zdjęcie - CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rozgrzałam solidną porcję oliwy na dużej patelni.Wrzuciłam kawałki bakłażana, oregano i sól.
Zdjęcie - CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smażyłam na dużym ogniu przez 4-5 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią.Kiedy bakłażan ładnie się przyrumienił, dodałam drobno pokrojoną czerwoną cebulę i plasterki czosnku.
Zdjęcie - CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejny krok to oliwki, kapary i ocet ziołowy.
Zdjęcie - CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Następnie wsypałam pokrojoną natkę pietruszki.
Zdjęcie - CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kiedy ocet wyparuje dodałam pokrojone pomidory.
Zdjęcie - CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dusiłam na małym ogniu do miękkości przez około 15 minut.Posoliłam jeszcze i dodałam pieprz.
Zdjęcie - CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podałam z kaszą kus kus, którą zalałam gorącym wrzątkiem,z dodatkiem oliwy,soli morskiej i natki pietruszki.
Zdjęcie - CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!
Zdjęcie - CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów