CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA
            
Dziś proponuję Wam fantastyczny, sycylijski gulasz z bakłażanów.Danie to pochodzi z południowych Włoch.Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dania mięsnego albo na zimno.

Składniki:
- 1 lub 2 bakłażany
 - oliwa
 - 1 łyżeczka suszonego oregano
 - sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz
 - 1 czerwona cebula
 - 2-4 ząbki czosnku
 - garść zielonych oliwek bez pestek
 - mała garść natki pietruszki
 - 2 łyżki kaparów
 - 2-3 łyżki octu ziołowego
 - 4-5 dużych dojrzałych pomidorów
 - opcjonalnie 2 łyżki migdałów bez łupin, lekko zrumienionych na suchej patelni
 

Bakłażana umyłam i pokroiłam na spore kawałki,aby nie wchłonął zbyt wiele oliwy.

Rozgrzałam solidną porcję oliwy na dużej patelni.Wrzuciłam kawałki bakłażana, oregano i sól.

Smażyłam na dużym ogniu przez 4-5 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią.Kiedy bakłażan ładnie się przyrumienił, dodałam drobno pokrojoną czerwoną cebulę i plasterki czosnku.


Kolejny krok to oliwki, kapary i ocet ziołowy.

Następnie wsypałam pokrojoną natkę pietruszki.

Kiedy ocet wyparuje dodałam pokrojone pomidory.


Dusiłam na małym ogniu do miękkości przez około 15 minut.Posoliłam jeszcze i dodałam pieprz.

Podałam z kaszą kus kus, którą zalałam gorącym wrzątkiem,z dodatkiem oliwy,soli morskiej i natki pietruszki.


Smacznego!