Cantuccini kakaowe z pistacjami i rodzynkami

Zdjęcie - Cantuccini kakaowe z pistacjami i rodzynkami / Cacoa cantuccini with pistachios and raisins - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Scroll down for English
Bardzo lubię spać. Zazwyczaj śpię snem mocnym i rano ciężko mi się obudzić. I to prawie zawsze. Nie ma znaczenia czy się położę o 22 czy o 2 w nocy, rano tak samo ciężko będzie mi wstać. A ponieważ jestem typową sową, a nie skowronkiem, moje poranne marudzenie przy wstawaniu z łóżka uważam za usprawiedliwione. Wczoraj położyłam się do łóżka dość wcześnie, ale tak się wciągnęłam w czytanie książki, że z trudem zamknęłam ją po 1 w nocy, tłumacząc sobie, że to nierozsądne czytać tak po nocy, kiedy następnego dnia muszę wstać rano do pracy. Oczywiście wstałam z ociąganiem się. Kiedy dotarłam do pracy zrobiłam sobie mocną kawę. Nie dlatego, że jej potrzebowałam, ale dlatego, że ja po prostu bardzo lubię kawę. A do kawy miałam jeszcze kilka ciasteczek cantuccini. Moich ulubionych z kakao i pistacjami. Idealnych do porannej kawy. Upiekłam je dwa dni temu, ostatnią partię wyjmując z piekarnika naturalnie już po północy.
Zdjęcie - Cantuccini kakaowe z pistacjami i rodzynkami / Cacoa cantuccini with pistachios and raisins - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ok. 100szt.:
· 100g rodzynek
· 100g pistacji
· 250g mąki pszennej
· 1 płaska łyżka stołowa proszku do pieczenia
· 180g cukru pudru
· 30g kakao
· 3 jajka

Pistacje i rodzynki obtoczyć w niewielkiej ilości mąki, żeby się nie lepiły. Pozostałą mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Usypać kopczyk, zrobić w nim dołek i wbić do środka jajka. Zagnieść miękkie ciasto. Dodać do niego bakalie i ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na trzy kawałki i z każdego uformować wałeczek o średnicy ok. 3 cm. Piec w temp. 180°C przez 15 min. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i pokroić wałeczki na kawałki o szerokości 1 cm. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blasze i podpiekać jeszcze przez 7 min. na najwyższym poziomie piekarnika, aż ciasteczka się zarumienią. Po upieczeniu ostudzić ciasteczka, żeby stały się chrupiące.

Smacznego!
Zdjęcie - Cantuccini kakaowe z pistacjami i rodzynkami / Cacoa cantuccini with pistachios and raisins - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cantuccini kakaowe z pistacjami i rodzynkami / Cacoa cantuccini with pistachios and raisins - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cantuccini kakaowe z pistacjami i rodzynkami / Cacoa cantuccini with pistachios and raisins - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cantuccini kakaowe z pistacjami i rodzynkami / Cacoa cantuccini with pistachios and raisins - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
I really like sleeping. Usually I sleep deeply and in the morning it is hard for me to wake up. And it’s like this almost every day. It doesn’t matter whether I go to sleep at 22 p.m. or 2 a.m., in the morning it is difficult for me to get up. And because I am a typical owl, not a lark, I think my lingering when getting up from bed is justified. Yesterday I went to bed quite early, but so I got into reading a book that barely closed it after 1 am, telling myself that it was unwise to read at night, when the next day I need to get up early to work. Of course, I stood up reluctantly. When I got to work I made myself a strong cup of coffee. Not because I needed it, but because I just really like coffee. To my coffee I had a few cantuccini cookies. My favorite with cocoa and pistachios. Just perfect for morning coffee. I baked them two days ago, removing the last batch from the oven naturally after midnight.
Ingredients: · 100g raisins · 100g pistachios · 250g plain flour · 1 tablespoon baking powder · 180g icing sugar · 30g cacoa · 3 eggs
Raisins and pistachios sprinkle with a small amount of flour, so they aren’t sticky. Sift the remaining flour through a sieve and mix with baking powder and powdered sugar. Make a hole in dry ingredients and add eggs. Knead a soft dough. Add the raisins and pistachios and knead again. Divide the dough into three parts and from each form a roll with a diameter of approx. 3 cm. Line the baking tray with baking paper and bake at temp. 180°C for 15 min. Then remove from the oven and cut rolls into slices with a width of 1cm. Arrange cookies in one layer on a baking sheet and bake for another 7 minutes, until they are golden brown. After baking let the cookies cool to become crispy. Given recipe makes 80-100 cantuccini.
Enjoy!

Przepisy z tych kategorii

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Gofry Churros
1

Gofry Churros

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki budyniowe
5

Rogaliki budyniowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bezglutenowe muffiny z morelami i białą czekoladą
1

Bezglutenowe muffiny z morelam…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym
1

Babeczki z wiśniami i lukrem m…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rurki z dżemem i kokosową masą twarogową
2

Rurki z dżemem i kokosową masą…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Serowe piersi kurczaka – pieczone
2

Serowe piersi kurczaka – piecz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Fava – grecki „hummus” z grochu

Fava – grecki „hummus” z groch…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Quiche z szynką i pieczarkami
1

Quiche z szynką i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ryż ze szpinakiem

Ryż ze szpinakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chleb proteinowy (ketogeniczny)
1

Chleb proteinowy (ketogeniczny…

Tosia Tosia
Smakowity chleb