Cannelloni ze szpinakiem i tofu

Pyszny i syty obiad :) Cannelloni zapiekłam na prostym sosie beszamelowym a polałam sosem pomidorowym.

Składniki: Zdjęcie - Cannelloni ze szpinakiem i tofu    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- cannelloni ok 15 sztuk,
- paczka mrożonego szpinaku (może być drobno mielony),
- 300 g tofu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie:

Tofu rozdrobnić widelcem, szpinak wrzucić do garnka (można bez wcześniejszego rozmrażania), gotować go przez kilka minut, dodać do niego tofu, zmiażdżony czosnek, przyprawy.
Napełnić farszem suche cannelloni.

sos beszamelowy:

- 2 - 3 łyżki oleju,
- ok 2 łyżek mąki,
- bulion 1 - 2 szklanki
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Olej rozgrzać w garnku, dodać do niego 1 dużą łyżkę mąki, chwilę smażyć, ciągle mieszając, zalać szklanką bulionu, gotować ciągle mieszając (najlepiej ubijaczką), sos musi zacząć gęstnieć. Jeśli jest za gęsty dolewamy trochę bulionu, a jeśli za rzadki, rozrabiamy z zimnym bulionem znów 1 łyżkę mąki i wlewamy do gotującego się sosu.

sos pomidorowy:

- 1 cebula,
- olej,
- pomidory w soku własnym, passata, lub sok pomidorowy - ok 1 litr
- przyprawy.

Bardzo prosty w przygotowaniu:
Delikatnie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule, zalewamy sokiem pomidorowym, gotujemy aż się pomidory rozgotują (jeśli mieliśmy sok z pomidorami), przyprawiamy do smaku tak jak lubimy.

Piekarnik nagrzewamy do ok 150-180 stopni. Formę do zapiekania smarujemy delikatnie olejem, wylewamy na dno sos beszamelowy, układamy na nim cannelloni, jedno obok drugiego, najlepiej żeby wszystkie weszły na jednym poziomie. Zalewamy makaron sosem pomidorowym, ważne jest żeby cannelloni było całe zakryte, dlatego że inaczej makaron zamiast się ugotować stwardnieje i nie będzie zbyt zjadliwe ;-) Pieczemy do miękkości makaronu w zależności od piekarnika ok 40 minut (ja piekłam bez przykrywania formy). Podczas pieczenia makaron wchłonął cały sos beszamelowy, tak że nie było go widać, a pomidorowy, robił raczej za ozdobę na cannelloni :)
Wyszło pyszne!

Zdjęcie - Cannelloni ze szpinakiem i tofu    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Cannelloni nadziewane tofu i  brokułami
4

Cannelloni nadziewane tofu i…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej

Sałatka z buraków, batatów, ja…

food² food²
Food Square

Pasta z pieczonych warzyw

Pasta z pieczonych warzyw

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka z kaszy gryczanej, pieczarek i papryki

Sałatka z kaszy gryczanej, pie…

figmara figmara
figowe smaki

Orientalna zupa kalafiorowa
3

Orientalna zupa kalafiorowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z rydzami i niepaloną kaszą gryczaną. Fragment

Pierogi z rydzami i niepaloną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sałatka z buraków i zielonego groszku
1

Sałatka z buraków i zielonego…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pierogi ze szpinakiem i fetą
2

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Beti Beti
kruche babeczki

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską
1

Makaron udon z grzybami i kapu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą
1

Ciecierzyca z pieczonymi burak…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina
1

Gołąbki z czerwonej kapusty w…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj