Cannelloni z ricottą i szpinakiem

Propozycja z kuchni włoskiej, pyszna alternatywa dla cannelloni nadziewanych mięsem.

W oryginalnym przepisie znajdował się jeszcze sos beszamelowy, ale ja z niego zrezygnowałam, żeby uniknąć niepotrzebnych węglowodanów.

Składniki:

makaron cannelloni (ok. 20 rurek)

500 g mrożonego szpinaku

300 g sera ricotta

150 g parmezanu (można zastąpić innym serem)

2 ząbki czosnku

2 jajka

łyżka masła

sól, pieprz

Sos pomidorowy:

500 ml sosu pomidorowego (np. Primo Gusto)

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, bazylia, oliwa

Rozmroź szpinak, odsącz dokładnie wodę. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć szpinak i przyprawy, podduś, ostudź. Przygotuj sos pomidorowy: zeszklij cebulę i czosnek, dolej sos pomidorowy, dopraw. W misce rozkrusz ricottę, dodaj szpinak, jajka i połowę parmezanu. Wymieszaj farsz i nadziewaj rurki. W naczyniu żaroodpornym wylej warstwę sosu, ułóż rurki, zalej pozostałym sosem i posyp serem. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Cannelloni ze szpinakiem i  ricottą
4

Cannelloni ze szpinakiem i ri…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Makaron z sosem marchewkowo-nagietkowym

Makaron z sosem marchewkowo-na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Makaron z kurczakiem, suszonym pomidorem i oscypkiem

Makaron z kurczakiem, suszonym…

Beti Beti
kruche babeczki

Satay, nie satay, ale z kurczakiem

Satay, nie satay, ale z kurcza…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym

Makaron z kurczakiem, kurkami…

Dzi Dzi
karmelowy

Sałatka z makaronu ryżowego
1

Sałatka z makaronu ryżowego

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Sałatka ze smażonym serem halloumi

Sałatka ze smażonym serem hall…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Mini serniczki na zimno z serków waniliowych
1

Mini serniczki na zimno z serk…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Letnia sałatka z quinoa, młodym bobem, botwinką

Letnia sałatka z quinoa, młody…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Mini bezy z bitą śmietaną i borówkami

Mini bezy z bitą śmietaną i bo…

food² food²
Food Square

Sałatka z arbuza i ogórka z pekanami i fetą

Sałatka z arbuza i ogórka z pe…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pankejki z ricottą i owocami

Pankejki z ricottą i owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty