Cannelloni z ricottą i szpinakiem

Propozycja z kuchni włoskiej, pyszna alternatywa dla cannelloni nadziewanych mięsem.

W oryginalnym przepisie znajdował się jeszcze sos beszamelowy, ale ja z niego zrezygnowałam, żeby uniknąć niepotrzebnych węglowodanów.

Składniki:

makaron cannelloni (ok. 20 rurek)

500 g mrożonego szpinaku

300 g sera ricotta

150 g parmezanu (można zastąpić innym serem)

2 ząbki czosnku

2 jajka

łyżka masła

sól, pieprz

Sos pomidorowy:

500 ml sosu pomidorowego (np. Primo Gusto)

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, bazylia, oliwa

Rozmroź szpinak, odsącz dokładnie wodę. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć szpinak i przyprawy, podduś, ostudź. Przygotuj sos pomidorowy: zeszklij cebulę i czosnek, dolej sos pomidorowy, dopraw. W misce rozkrusz ricottę, dodaj szpinak, jajka i połowę parmezanu. Wymieszaj farsz i nadziewaj rurki. W naczyniu żaroodpornym wylej warstwę sosu, ułóż rurki, zalej pozostałym sosem i posyp serem. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Cannelloni ze szpinakiem i  ricottą
4

Cannelloni ze szpinakiem i ri…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Muffinki z serem pleśniowym i  orzechami

Muffinki z serem pleśniowym i…

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z grillowanymi szparagami, halloumi i truskawkami

Sałatka z grillowanymi szparag…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kasza jęczmienna z cukinią i serem feta

Kasza jęczmienna z cukinią i s…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Szparagi z grillowanym serem halloumi i miętą

Szparagi z grillowanym serem h…

food² food²
Food Square

Makaron z białym serem i owocami - lekkie danie na słodko

Makaron z białym serem i owoca…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Serowe tagliatelle z bazylią

Serowe tagliatelle z bazylią

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Panna cotta z suszoną śliwką

Panna cotta z suszoną śliwką

food² food²
Food Square

Panna cotta według przepisu Magdy Gessler

Panna cotta według przepisu Ma…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Panna cotta według przepisu Magdy Gessler

Panna cotta według przepisu Ma…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pieczony bakłażan po włosku

Pieczony bakłażan po włosku

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Gnocchi di Pane - gnocchi z chleba

Gnocchi di Pane - gnocchi z ch…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko