Cannelloni z pieczarkami

Cannelloni z pieczarkami

To chyba najlepsze z wypróbowanych przeze mnie wersji cannelloni - wydaje się najlżejsze (dla przypomnienia - znajdziecie u mnie dwa przepisy: na cannelloni z mięsem, oraz z ricottą i szpinakiem). Przepis pochodzi z książki "Kuchnia niskotłuszczowa" wydawnictwa Parragon.

Składniki:

makaron cannelloni (12 rurek)

500 g pieczarek

300 ml białego wytrawnego wina

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

łyżeczka startej gałki muszkatołowej (lub jedna cała gałka do starcia)

1 łyżka tymianku

4-5 łyżek bułki tartej

500 ml sosu passata

łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

sól, pieprz, liść laurowy

200 g startego sera (najlepiej parmezan lub pecorino romano)

Pieczarki umyj, pokrój w plasterki, a następnie w kostkę - dość drobno. Posiekaj cebulę i czosnek. Pieczarki, cebulę, czosnek, tymianek i gałkę muszkatołową włóż do rondla, podlej 200 ml wina, i duś przez około 20 minut na wolnym ogniu.

Następnie przypraw do smaku i wsyp bułkę tartą w takiej ilości, aby wchłonęła cały płyn. Odstaw farsz do ostygnięcia.

Sos z przyprawami oraz 100 ml wina podgrzej, a następnie wlej do naczynia, w którym będą piekły się rurki. Nadziewaj rurki farszem i układaj w naczyniu tak, aby były całkowicie zanurzone w sosie. Wierzch posyp obficie serem. Zapiekaj przez około 30 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - Cannelloni z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów