Cannelloni z pieczarkami

To chyba najlepsze z wypróbowanych przeze mnie wersji cannelloni - wydaje się najlżejsze (dla przypomnienia - znajdziecie u mnie dwa przepisy: na cannelloni z mięsem, oraz z ricottą i szpinakiem). Przepis pochodzi z książki "Kuchnia niskotłuszczowa" wydawnictwa Parragon.

Składniki:

makaron cannelloni (12 rurek)

500 g pieczarek

300 ml białego wytrawnego wina

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

łyżeczka startej gałki muszkatołowej (lub jedna cała gałka do starcia)

1 łyżka tymianku

4-5 łyżek bułki tartej

500 ml sosu passata

łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

sól, pieprz, liść laurowy

200 g startego sera (najlepiej parmezan lub pecorino romano)

Pieczarki umyj, pokrój w plasterki, a następnie w kostkę - dość drobno. Posiekaj cebulę i czosnek. Pieczarki, cebulę, czosnek, tymianek i gałkę muszkatołową włóż do rondla, podlej 200 ml wina, i duś przez około 20 minut na wolnym ogniu.

Następnie przypraw do smaku i wsyp bułkę tartą w takiej ilości, aby wchłonęła cały płyn. Odstaw farsz do ostygnięcia.

Sos z przyprawami oraz 100 ml wina podgrzej, a następnie wlej do naczynia, w którym będą piekły się rurki. Nadziewaj rurki farszem i układaj w naczyniu tak, aby były całkowicie zanurzone w sosie. Wierzch posyp obficie serem. Zapiekaj przez około 30 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - Cannelloni z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti z mięsem mielonym i podgrzybkami

Spaghetti z mięsem mielonym i…

figmara figmara
figowe smaki

Gulasz z boczniaków

Gulasz z boczniaków

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Dietetyczna zapiekanka z cukinią i kurczakiem
1

Dietetyczna zapiekanka z cukin…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chrupiące udka kurczaka z pieczarkami
1

Chrupiące udka kurczaka z piec…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczarkami
2

Sałatka z pieczarkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pulpety w sosie pieczarkowym z koperkiem i ziołami
2

Pulpety w sosie pieczarkowym z…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami

Gołąbki na parze z soczewicą i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ekspresowe ciasto z jagodami

Ekspresowe ciasto z jagodami

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chicken Satay

Chicken Satay

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Zupa selerowa z błękitnym serem pleśniowym

Zupa selerowa z błękitnym sere…

figmara figmara
figowe smaki

Włoska zupa z dorszem
1

Włoska zupa z dorszem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Placek z morelami (i pistacjami)
1

Placek z morelami (i pistacjam…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty