Cannelloni z kurkami w sosie serowym
Każdy kto poznał smak kurek z makaronem powinien czuć się zachęcony tym przepisem. Danie nie należy do mało kalorycznych ale jest tak dobre, że warto zapomnieć o jakiejkolwiek diecie. Z kieliszkiem białego wina smakuje wyśmienicie.
Składniki na sos:
- 1 litr bulionu
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki śmietanki lub mleka
- 15 dag sera pleśniowego
- 10 dag sera żółtego
- tłuszcz do smażenia
Pozostałe składniki:
- 1 opakowanie makaronu cannelloni
- 50 dag kurek
- 1 cebula
- pół szklanki białego wina
- pół szklanki bulionu
- sól, pieprz
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Oprószyć mąką, chwilę smażyć. Następnie wlać bulion i wymieszać. Chwilę gotować. Dodać mleko, wymieszać. Dodać ser pleśniowy pokrojony w małe kawałki i starty ser zółty. Gotować sos aż zgęstnieje a ser będzie całkowicie rozpuszczony. Doprawić do smaku solą, gałką i pieprzem.
Kurki oczyścić, duże pokroić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, dodać oczyszczone grzyby, chwilę dusić. Podlać bulionem i winem i dusić aż grzyby będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
Rurki makaronowe napelniać przestudzonym farszem kurkowym (jeśli napełnicie gorącym, makaron będzie pękał). Ułożyć je w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Makaron powinien być całkowicie zanurzony w sosie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut. Pięc minut przed końcem posypać wierzch startym serem i zapiekać, aż się rozpuści.
Smacznego:)