Cannelloni nadziewane tofu i brokułami

Pyszne, proste danie, które zaspokoi najbardziej wybredne podniebienie :-)Zdjęcie - Cannelloni nadziewane tofu i  brokułami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składaniki:

- ok 12 rurek cannelloni,
- tofu naturalne 300 g,
- ok 150 g brokuła,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, curry, papryka słodka, asafetyda,

na sos beszamelowy:
- ok 2 łyżki wegańskiej margaryny (użyłam Alsana),
- 1 czubata łyżka mąki,
- 1 szklanka wody lub bulionu (lub więcej),
- ok 1/2 bulionu warzywnego w kostce (eko),
- przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pierz,

- dobrej jakości keczup.

Wykonanie:

Tofu zmiksować na gładką masę, brokuły bardzo drobno pokroić, wymieszać z tofu, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, przyprawić. Włożyć nadzienie do surowych rurek makaronowych (najlepiej idzie palcami, bo masa jest klejąca).
W garnku roztopić margarynę, wsypać mąkę, chwilę ją przesmażyć. Zalać wodą i mieszając trzepaczką rozprowadzać mąkę tak żeby nie porobiły się grudki (w razie potrzeby dolewamy wody), dodajemy bulion w kostce, przyprawy i gotujemy kilka minut, ciągle mieszając.
Piekarnik rozgrzewamy do ok 150 - 180 stopni. Formę do pieczenia smarujemy olejem, wylewamy na dno keczup, tak żeby przykrył cały spód, układamy na nim canneloni, najlepiej jedno obok drugiego nie jedno na drugim. Zalewamy sosem beszamelowym, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i zapiekamy do miękkości makaronu ok 30 - 45 minut w temeraturze 150 stopni.
Robiłam różne nadzienia do canneloni, ale to było najlepsze!

Zdjęcie - Cannelloni nadziewane tofu i  brokułami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cannelloni nadziewane tofu i  brokułami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Cannelloni ze szpinakiem i tofu
2

Cannelloni ze szpinakiem i tof…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Pieczony łosoś z czosnkiem i natką pietruszki
2

Pieczony łosoś z czosnkiem i n…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika
1

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem

Kasza owsiana zapiekana z jesi…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Potrawka z kurczakiem i pieczarkami
1

Potrawka z kurczakiem i piecza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierś kaczki w sosie winnym

Pierś kaczki w sosie winnym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Delikatny makaron z sosem serowym
12

Delikatny makaron z sosem sero…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem

Curry dyniowo-kalafiorowe z ku…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina
1

Gołąbki z czerwonej kapusty w…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tortille po meksykańsku zapiekane

Tortille po meksykańsku zapiek…

Beti Beti
kruche babeczki