Caldo verde - portugalska kartoflanka z jarmużem

Zdjęcie - Caldo verde - portugalska kartoflanka z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sezon jarmużowy rozpoczęty i na blogu nowe przepyszne przepisy z tym super zdrowym warzywem.
Dzisiaj inspiracja z kuchni portugalskiej, pyszna kartoflanka z dodatkiem jarmużu. W oryginalnej wersji występuje kapusta galicyjska, niestety u nas nieosiągalna. To krzyżówka jarmużu z kapustą pastewną, także jarmuż jest najbliższy oryginału. Widziałam przepisy z kapustą włoską, dla mnie jednak jest to super przepis na wykorzystanie jarmużu właśnie.
Zupa jest gęsta, sycąca i pożywna, w sam raz na jesienno-zimowe chłody.
Zaskakuje prostotą i niewielką ilością składników.
Caldo verde to bardzo ekonomiczny posiłek ze sporą porcją warzyw.
Zupa jest pyszna w dwóch wersjach i w wersji wege i z dodatkiem kiełbasy chorizo ( u mnie surowa polska). Polecam!

Zdjęcie - Caldo verde - portugalska kartoflanka z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

500 g ziemniaków
około 200 g jarmużu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 l bulionu
1-2 łyżki oliwy/masła ghee
papryka wędzona

Przygotowanie:

  • jarmuż dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody. Odsączyć, wyciąć grube nerwy liściowe. Pokroić na mniejsze kawałki i zblanszować w gorącej wodzie przez około 5 minut. Przełożyć na sito do obcieknięcia. W ten sposób można za jednym zamachem przygotować większą ilość jarmużu i przechowując w lodówce zużywać sukcesywnie do różnych dań
  • pokrojoną cebulkę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i przesmażyć razem, aż ziemniaki zapachną
  • wlać bulion i gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków około 15 minut
  • wyłowić z zupy część ziemniakjów, resztę zmiksować na krem. Dołożyć niezmiksowane ziemniaki oraz przygotowany jarmuż, następnie zagotować. Gotować jeszcze kilka minut. W wersji na bogato dodać pokrojoną w kawałki kiełbasę. Doprawić pieprzem i solą
  • podawać z wędzoną papryką
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Caldo verde - portugalska kartoflanka z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Surówka czerwonej kapusty z żurawiną i dressingiem z tahiny

Surówka czerwonej kapusty z żu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z mascarpone, kurczaki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Spaghetti z kurkami  - pyszne

Spaghetti z kurkami - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Makaron z szynką i groszkiem

Makaron z szynką i groszkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tosty z pastą z sera pleśniowego, sałatą i gruszką
1

Tosty z pastą z sera pleśniowe…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Leczo z młodej kapusty
1

Leczo z młodej kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Leczo z młodej kapusty
1

Leczo z młodej kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ryżowa zapiekanka z brokułem i łososiem

Ryżowa zapiekanka z brokułem i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki z cukinii i kolby kukurydzy
1

Placki z cukinii i kolby kukur…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną cebulą
1

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu