Burgery z pomarańczowym majonezem wasabi
Składniki i przygotowanie (na 4 burgery)
1. Sos do burgerów:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- skórka z ¼ pomarańczy
- sól, pieprz
Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Mięso:
- 500g mielonej wołowiny z antrykotu
- 0,5 łyżki ketchupu
- 0,5 łyżki musztardy
- sól, pieprz
- 0,5 małej czerwonej cebuli czerwonej cebuli
- 0,5 ząbka czosnku
- 2 żółtka
- szczypta wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki sosu Worchestershire
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z mięsa formować kulki o wadze 150 g i formować w burgery
Dodatki:
- mieszanka sałat
- rukola
- 4 plasterki pomidora
- 4 plasterki czerwonej cebuli
- 4 plastry sera koziego
- ketchu
Bułki:
- 265 g mąki typ 450
- 4 g drożdży instant
- 135 ml ciepłej wody
- 35 ml oleju
- 30 g cukru
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 15 g mleka w proszku
Wodę, drożdże, cukier i olej połączyć w misce i odstawić w ciepłe miejsce na 5 min. Następnie dodać jajko, mleko w proszku, sól i mąkę, wyrobić. Podzielić na 4 porcje, z każdej formować kulkę, położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i odstawić na 20 min. piec 15 min w temp. 220°.
Gotowe bułki przekroić na pół, podgrzać na patelni grillowej, odstawić. Uformowane burgery smażyć na patelni grillowe po ok. 1 min. Z każdej strony. Bułki posmarować sosem, nałożyć sałatę, ukolę, burgera ser kozi, plastry pomidora i cebuli, ketchup.
Podobne wpisy Burgery z pomarańczowym majonezem wasabi
Sambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia