Burgery z mięsa indyka z mozzarellą i pesto z rzeżuchy


Burgery z indyka z mozzarellą 400 g piersi indyka żółtko 60 g mozzarelli 3 suszone pomidory łyżeczka ostrej papryki świeżo mielony pieprz szczypta soli oliwa z oliwek garść ziaren słonecznika (można podprażyć na patelni)
Mięso kroimy na kawałki i mielimy za pomocą miksera lub maszynki do mięsa. Suszone pomidory i mozzarellę kroimy w drobniutką kostkę i mieszamy z mielonym mięsem. Doprawiamy ostrą papryką, solą, pieprzem. Wbijamy żółtko i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Z masy formujemy burgery lekko je spłaszczając. Każdy kotlecik smarujemy oliwą z dwóch stron. Rozgrzewamy patelnię do grillowania i kładziemy burgery na ruszt. Grillujemy burgery z każdej strony po ok. 4 minuty aż się zarumienią. Podczas grillowania przyciskamy je do rusztu, tak by mięso się równo usmażyło. Podajemy na rukoli, z suszonymi pomidorami, porem, ziarnami słonecznika i z pesto z rzeżuchy.
Pesto z rzeżuchy 3 garście rzeżuchy ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka ziaren słonecznika świeżo mielony pieprz pół papryczki peperoni
Wszystkie składniki miksujemy na pastę. Pesto nie powinno wyjść zbyt gładkie, ziarenka słonecznika mają być odczuwalne w smaku. *Wersja w moździerzu - ząbek czosnku drobno siekamy, papryczkę peperoni kroimy w małe kawałeczki. W moździerzu ucieramy wszystkie składniki na niezbyt gładką masę.
Tosia