Burgery z mięsa indyka z mozzarellą i pesto z rzeżuchy

Zdjęcie - Burgery z mięsa indyka z mozzarellą i pesto z rzeżuchy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Porządne burgery z wielką porcją frytek to wyjątkowo męskie jedzenie, ale tak naprawdę uwielbiają je także kobiety. Problemem kobiet jest jednak przesadne martwienie się o sylwetkę, dlatego wymyśliłam kompromis - burgery dla niej. Prawda jest taka, że pomysł wziął się stąd, że dostałam maszynkę do mięsa, a w lodówce miałam akurat piersi z indyka. Zmieliłam je, a mięso wyglądało smakowicie i soczyście, więc od razu pomyślałam o drobiowych burgerach. Nie miałam bułek, dlatego podałam je na rukoli. Przyjmijmy jednak wersje, że burgery z indyka na rukoli to danie zaplanowane z góry z myślą o naszych czytelniczkach ;)
Burgery z indyka z mozzarellą 400 g piersi indyka żółtko 60 g mozzarelli 3 suszone pomidory łyżeczka ostrej papryki świeżo mielony pieprz szczypta soli oliwa z oliwek garść ziaren słonecznika (można podprażyć na patelni)
Mięso kroimy na kawałki i mielimy za pomocą miksera lub maszynki do mięsa. Suszone pomidory i mozzarellę kroimy w drobniutką kostkę i mieszamy z mielonym mięsem. Doprawiamy ostrą papryką, solą, pieprzem. Wbijamy żółtko i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Z masy formujemy burgery lekko je spłaszczając. Każdy kotlecik smarujemy oliwą z dwóch stron. Rozgrzewamy patelnię do grillowania i kładziemy burgery na ruszt. Grillujemy burgery z każdej strony po ok. 4 minuty aż się zarumienią. Podczas grillowania przyciskamy je do rusztu, tak by mięso się równo usmażyło. Podajemy na rukoli, z suszonymi pomidorami, porem, ziarnami słonecznika i z pesto z rzeżuchy.
Pesto z rzeżuchy 3 garście rzeżuchy ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka ziaren słonecznika świeżo mielony pieprz pół papryczki peperoni
Wszystkie składniki miksujemy na pastę. Pesto nie powinno wyjść zbyt gładkie, ziarenka słonecznika mają być odczuwalne w smaku. *Wersja w moździerzu - ząbek czosnku drobno siekamy, papryczkę peperoni kroimy w małe kawałeczki. W moździerzu ucieramy wszystkie składniki na niezbyt gładką masę.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Chłodnik z botwinki
1

Chłodnik z botwinki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Chłodnik rodzinny. Siła kulinarnej tradycji
2

Chłodnik rodzinny. Siła kulina…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krem z cukinii z kurkami
1

Krem z cukinii z kurkami

aronia aronia
Wiem co jem

Krem z pieczonych bakłażanów z kurkami i chipsami z szałwii
1

Krem z pieczonych bakłażanów z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa kurkowa z grzankami i serem gruyère

Zupa kurkowa z grzankami i ser…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Piknikowe kiełbaski z czosnkiem niedźwiedzim
2

Piknikowe kiełbaski z czosnkie…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z wędzoną papryką

Szaszłyki z polędwiczki wieprz…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Drobiowe kotlety z warzywami
1

Drobiowe kotlety z warzywami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tzatziki
3

Tzatziki

A_SE A_SE
Shabbyeat

Kukurydza z grilla + film

Kukurydza z grilla + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Szaszłyki z batatów, halloumi i szynki szwarcwaldzkiej z sosem z wędzonych śliwek, podane z rauchbockiem
2

Szaszłyki z batatów, halloumi…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ