Burgery z łososia – szybkie, proste i bezglutenowe

Burgery z łososia – szybkie, proste i bezglutenowe

Burgery z łososia, czy jak kto woli kotleciki  tegoż. Dzisiaj kolejny przepis z serii prostych, szybkich i w nieco ascetycznej stylizacji. Po prostu tak, jak wjeżdża na stół.

Dzisiejszy przepis jest bezglutenowy tak przy okazji, bo nikt w moim domu nie potrzebuje takiej diety. Wspominam o tym, bo wiem, że wiele osób unika glutenu. Burgery z łososia nie mają w składzie ani bułki tartej, ani mąki. Dzięki temu są nie tylko bezglutenowe, ale lekkie i odpowiednie dla osób na diecie. Łosoś wprawdzie należy do ryb tłustych, ale są to tłuszcze absolutnie niezbędne w naszych dietach. Jest to też bardzo popularna ryba i lubiana także przez nasze dzieci, a takie burgery zjedzą z przyjemnością. Wiem co mówię, u mnie zawsze się sprawdzają. Nikt nie grymasi, a ja od razu mam lepszy nastrój.

Jedna porcja łososiowego burgera (1 sztuka) ma około 312 kalorii. Do tego należy doliczyć porcję warzyw lub/i kaszy, ryżu, albo ziemniaków. Taki talerz będzie stanowił prawdziwie pełnowartościowy posiłek. Takie burgery możecie włożyć też w pyszne domowe bułki do hamburgerów. Wystarczy już tylko ulubiony sos – polecam sweet chili oraz garść warzyw i pyszne rybne burgery gotowe. Świetnie sprawdzą się podczas grilla lub innych letnich przyjęć.

Zdjęcie - Burgery z łososia – szybkie, proste i bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Burgery z łososia – szybkie, proste i bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBurgery z łososia

Proste i szybkie do przygotowania. Uwielbiają je dzieci i dorośli! Porcji 4 porcje Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min

Składniki

  • 500 g filet z łososia
  • 1 szt żółtko
  • 1 szt cebula dymka
  • sól i pieprz
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 20 ml oleju do smażenia

Opcjonalnie

  • 1 łyżka słodkiego sosu chili użyj do posmarowania gotowych burgerów bezpośrednio po zdjęciu z patelni.

Sposób przygotowania

  • Z ryby usuń skórę, a mięso posiekaj drobno lub rozdrobnij w malakserze.
  • Dodaj żółtko oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  • Masę rybną podziel na 4 części i z każdej uformuj spłaszczone kotlety.
  • Na średnio rozgrzaną patelnię wylej olej i smaż burgery. Gdy zauważysz, że od spodu są ścięte mniej więcej w połowie, odwróć je na drugą stronę i dosmaż.
  • Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami i ulubioną porcją warzyw.

Kalorie: 312.5kcal | Carbohydrates: 0.56g | Białko: 24.5g | Fat: 23.77g | Tłuszcze nasycone: 3.86g | Fiber: 0.1g | Wapń: 5.4mg Podpowiedzi i notatkiBurgery można upiec w piekarniku bez dodatku tłuszczu lub na grillu. Zaoszczędzisz na tym zabiegu około 90kcal Okazja: Lunch, Obiad Rodzaj dania: bezglutenowe, Dla Dzieci, Na szybko Słowa kluczowe: łosoś

Zdjęcie - Burgery z łososia – szybkie, proste i bezglutenowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poznaj inne pomysły na dania rybne

Kategorie przepisów