Burgery wołowe


Dobry hamburger to dobrze przyrządzony kotlet. Mięso najlepiej kupić u dobrego rzeźnika i zmielić samemu. Dodaję do niego podsmażoną cebulkę, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Kotlety można smażyć na patelni grillowej lub przygotować na klasycznym grillu. Dodatki komponujemy wedle gustu, u mnie dzisiaj klasycznie : z sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, cebulą oraz majonezem i ketchupem.

Zdjęcie - Burgery wołowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA BURGERY WOŁOWE

Składniki :
1 kg antrykotu
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
2 płaskie łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 jajko
1 łyżka oleju
Dodatkowo :
bułki, na przykład z tego przepisu – klik
sałata
pomidor
ogórki kiszone
cebula
majonez ketchup

Jak zrobić burgery wołowe : Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, aż zacznie się rumienić. Ściągnąć z palnika i odstawić do wystygnięcia. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić na dużych oczkach w maszynce do mielenia. Dodać cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę, sól, pieprz i jajko, wymieszać. Formować kotlety : powinny być płaskie i trochę większe niż bułka , podczas smażenia mięso się lekko „skurczy”. Jednego kotleta formować z około 150-180 g mięsa. Patelnie grillową posmarować olejem i dobrze rozgrzać. Kotlety smażyć po około 3 minuty z każdej strony.
Składanie hamburgera : Bułki przekroić na pół, podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni aż będą chrupiące. Obie połówki posmarować majonezem. Na spód nałożyć liść sałaty masłowej, następnie burgera, cebulę, pomidor i ogórki kiszone. Całość polać ketchupem i przykryć drugą połówką bułki.

Przepisy z tych kategorii

Placuszki dyniowe na słodko

Placuszki dyniowe na słodko

Asik Asik
Moja kraina smaków

Owsianka z prażonymi jabłkami

Owsianka z prażonymi jabłkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Frytki z pasternaku

Frytki z pasternaku

figmara figmara
figowe smaki

Korzenne śliwki duszone w winie z miodem

Korzenne śliwki duszone w wini…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Syrniki- twarogowe placuszki

Syrniki- twarogowe placuszki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Curry z jajkiem i kalafiorem

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Chrupkie pieczywo
2

Chrupkie pieczywo

Malwinka Malwinka
Przepyszne

Back to school muffins
2

Back to school muffins

montka montka
cukierenka

Muffinki serowe z cukinią
2

Muffinki serowe z cukinią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Śledzie w jogurcie z korniszonami i koperkiem
2

Śledzie w jogurcie z korniszon…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wytrawne muffinki
4

Wytrawne muffinki

Patrycja Patrycja
Simply Food

Tortille z kurczakiem cajun i warzywami
1

Tortille z kurczakiem cajun i…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni