Burgery wołowe


Dobry hamburger to dobrze przyrządzony kotlet. Mięso najlepiej kupić u dobrego rzeźnika i zmielić samemu. Dodaję do niego podsmażoną cebulkę, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Kotlety można smażyć na patelni grillowej lub przygotować na klasycznym grillu. Dodatki komponujemy wedle gustu, u mnie dzisiaj klasycznie : z sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, cebulą oraz majonezem i ketchupem.

Zdjęcie - Burgery wołowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA BURGERY WOŁOWE

Składniki :
1 kg antrykotu
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
2 płaskie łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 jajko
1 łyżka oleju
Dodatkowo :
bułki, na przykład z tego przepisu – klik
sałata
pomidor
ogórki kiszone
cebula
majonez ketchup

Jak zrobić burgery wołowe : Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, aż zacznie się rumienić. Ściągnąć z palnika i odstawić do wystygnięcia. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić na dużych oczkach w maszynce do mielenia. Dodać cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę, sól, pieprz i jajko, wymieszać. Formować kotlety : powinny być płaskie i trochę większe niż bułka , podczas smażenia mięso się lekko „skurczy”. Jednego kotleta formować z około 150-180 g mięsa. Patelnie grillową posmarować olejem i dobrze rozgrzać. Kotlety smażyć po około 3 minuty z każdej strony.
Składanie hamburgera : Bułki przekroić na pół, podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni aż będą chrupiące. Obie połówki posmarować majonezem. Na spód nałożyć liść sałaty masłowej, następnie burgera, cebulę, pomidor i ogórki kiszone. Całość polać ketchupem i przykryć drugą połówką bułki.

Przepisy z tych kategorii

Kotleciki drobiowe w mące ryżowej
1

Kotleciki drobiowe w mące ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem

Shawarma z kurczaka z aromatyc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pieczeń drobiowa z marchewką i mozzarellą
2

Pieczeń drobiowa z marchewką i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Schab gotowany w sosie własnym
2

Schab gotowany w sosie własnym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Schabowy inaczej
3

Schabowy inaczej

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Szwedzkie klopsiki z IKEA
1

Szwedzkie klopsiki z IKEA

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Sałatka brokułowa z jajkami i szynką
2

Sałatka brokułowa z jajkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i białą czekoladą
4

Rożki z ciasta francuskiego z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Surówka z młodej kapusty z ogórkami

Surówka z młodej kapusty z ogó…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Makaron  spaghetti z tuńczykiem i cytryną
2

Makaron spaghetti z tuńczykie…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem

Frittata z łodygą brokułu i cz…

Kasia Kasia
Pełny talerz