Burgery wołowe


Dobry hamburger to dobrze przyrządzony kotlet. Mięso najlepiej kupić u dobrego rzeźnika i zmielić samemu. Dodaję do niego podsmażoną cebulkę, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Kotlety można smażyć na patelni grillowej lub przygotować na klasycznym grillu. Dodatki komponujemy wedle gustu, u mnie dzisiaj klasycznie : z sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, cebulą oraz majonezem i ketchupem.

Zdjęcie - Burgery wołowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA BURGERY WOŁOWE

Składniki :
1 kg antrykotu
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
2 płaskie łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 jajko
1 łyżka oleju
Dodatkowo :
bułki, na przykład z tego przepisu – klik
sałata
pomidor
ogórki kiszone
cebula
majonez ketchup

Jak zrobić burgery wołowe : Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, aż zacznie się rumienić. Ściągnąć z palnika i odstawić do wystygnięcia. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić na dużych oczkach w maszynce do mielenia. Dodać cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę, sól, pieprz i jajko, wymieszać. Formować kotlety : powinny być płaskie i trochę większe niż bułka , podczas smażenia mięso się lekko „skurczy”. Jednego kotleta formować z około 150-180 g mięsa. Patelnie grillową posmarować olejem i dobrze rozgrzać. Kotlety smażyć po około 3 minuty z każdej strony.
Składanie hamburgera : Bułki przekroić na pół, podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni aż będą chrupiące. Obie połówki posmarować majonezem. Na spód nałożyć liść sałaty masłowej, następnie burgera, cebulę, pomidor i ogórki kiszone. Całość polać ketchupem i przykryć drugą połówką bułki.

Przepisy z tych kategorii

Kurczak z brokułem, marchewką i fasolką szparagową w kremowym sosie

Kurczak z brokułem, marchewką…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pałki z kurczaka zapiekane z warzywami

Pałki z kurczaka zapiekane z w…

Beti Beti
kruche babeczki

Kasza z boczkiem i cukinią
1

Kasza z boczkiem i cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Letnia sałatka z komosą ryżową

Letnia sałatka z komosą ryżową

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Aromatyczne tofu z zieloną fasolką w sosie

Aromatyczne tofu z zieloną fas…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka grecka

Sałatka grecka

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Wytrawne gofry z cukinii i sera

Wytrawne gofry z cukinii i ser…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Muffiny szpinakowo kokosowe dla małych i dużych

Muffiny szpinakowo kokosowe dl…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

Spring rollsy ze szparagami w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Szparagi w cieście francuskim
1

Szparagi w cieście francuskim

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Gofry wytrawne – kukurydziane
2

Gofry wytrawne – kukurydziane

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pieczona ciecierzyca chipotle

Pieczona ciecierzyca chipotle

Tyna Tyna
In cooking we trust