Burgery wołowe


Dobry hamburger to dobrze przyrządzony kotlet. Mięso najlepiej kupić u dobrego rzeźnika i zmielić samemu. Dodaję do niego podsmażoną cebulkę, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Kotlety można smażyć na patelni grillowej lub przygotować na klasycznym grillu. Dodatki komponujemy wedle gustu, u mnie dzisiaj klasycznie : z sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, cebulą oraz majonezem i ketchupem.

Zdjęcie - Burgery wołowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA BURGERY WOŁOWE

Składniki :
1 kg antrykotu
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
2 płaskie łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 jajko
1 łyżka oleju
Dodatkowo :
bułki, na przykład z tego przepisu – klik
sałata
pomidor
ogórki kiszone
cebula
majonez ketchup

Jak zrobić burgery wołowe : Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, aż zacznie się rumienić. Ściągnąć z palnika i odstawić do wystygnięcia. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić na dużych oczkach w maszynce do mielenia. Dodać cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę, sól, pieprz i jajko, wymieszać. Formować kotlety : powinny być płaskie i trochę większe niż bułka , podczas smażenia mięso się lekko „skurczy”. Jednego kotleta formować z około 150-180 g mięsa. Patelnie grillową posmarować olejem i dobrze rozgrzać. Kotlety smażyć po około 3 minuty z każdej strony.
Składanie hamburgera : Bułki przekroić na pół, podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni aż będą chrupiące. Obie połówki posmarować majonezem. Na spód nałożyć liść sałaty masłowej, następnie burgera, cebulę, pomidor i ogórki kiszone. Całość polać ketchupem i przykryć drugą połówką bułki.

Przepisy z tych kategorii

Makaron w kremowym sosie z cukinią i kurczakiem

Makaron w kremowym sosie z cuk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

“Francuska” sałatka z fasolki szparagowej

“Francuska” sałatka z fasolki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Owsianka z bananem i jagodami

Owsianka z bananem i jagodami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka czerwonej kapusty z żurawiną i dressingiem z tahiny

Surówka czerwonej kapusty z żu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z mascarpone, kurczaki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Spaghetti z kurkami  - pyszne

Spaghetti z kurkami - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Surówka czerwonej kapusty z żurawiną i dressingiem z tahiny

Surówka czerwonej kapusty z żu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Coleslaw z sosem farmerskim

Coleslaw z sosem farmerskim

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i miętą

Sałatka z kaszą jaglaną, piecz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z tortellini, ogórkami, papryką i kukurydzą

Sałatka z tortellini, ogórkami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Makaron z szynką i groszkiem

Makaron z szynką i groszkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!