Buraczana bagietka z rozmarynem

Zdjęcie - Buraczana bagietka z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Już nie pierwszy raz robię chleb z dodatkiem buraków. Nie chodzi tylko o to, że buraki bardzo często goszczą na moim talerzu (a goszczą, goszczą, zarówno te starsze jak i botwinka), ale również o fantastyczny kolor jaki nadają pieczywu.

Róż może wydać się niektórym kiczowaty, ja jednak w życiu stawiam na kolory i uwielbiam używać ich w kuchni. Taka różowa bagietka wywołuje uśmiech na mojej twarzy i nie mogę się nadziwić, że tak piękny kolor można uzyskać za pomocą całkowicie naturalnych składników.

Zdjęcie - Buraczana bagietka z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pokochajcie ze mną kolory! Latem jeszcze łatwiej, gdy wszystko na zewnątrz aż mieni się kolorami:)

Buraczana bagietka z rozmarynem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 1 godzina 50 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g startych na grubej tarce buraków
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu (tylko liście)
  • ok. 150 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Zetrzyj buraki na tarce. Wrzuć je do miski razem z mąką, drożdżami, solą, rozmarynem i cukrem.
  2. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie konsystencje lepkiej plasteliny. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  3. Ciasto podsyp mąką, aby myło miej klejące i uformuj z niego długi rulon, który powinien być dwa razy cieńszy nich planowana bagietka.
  4. Rulon ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub blasze nieprzywierającej. Umieść rulon przy jednej ze ścianek blachy, tak aby blokowała rozrastanie się. Z drugiej strony zablokuj ciasto zrolowaną szmatką.
  5. Całość przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny aż bagietka znacznie urośnie do góry.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wyjmij ściereczkę i wstaw bagietkę do piekarnika na 20 min, aż po wsadzeniu w nią wykałaczki, do wykałaczki nie przyklei się ciasto.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chleb ćwikłowy
1

Chleb ćwikłowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Surówka z kapusty, marchewki i papryki

Surówka z kapusty, marchewki i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chutney z pomidorów

Chutney z pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
1

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kruche ciasto z jagodami i bezą
1

Kruche ciasto z jagodami i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki z wiśniami
1

Placuszki z wiśniami

figmara figmara
figowe smaki

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Orkiszowy chleb z garnka
2

Orkiszowy chleb z garnka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wegańskie jagodzianki z kruszonką
1

Wegańskie jagodzianki z kruszo…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka