Buraczana bagietka z rozmarynem
Już nie pierwszy raz robię chleb z dodatkiem buraków. Nie chodzi tylko o to, że buraki bardzo często goszczą na moim talerzu (a goszczą, goszczą, zarówno te starsze jak i botwinka), ale również o fantastyczny kolor jaki nadają pieczywu.
Róż może wydać się niektórym kiczowaty, ja jednak w życiu stawiam na kolory i uwielbiam używać ich w kuchni. Taka różowa bagietka wywołuje uśmiech na mojej twarzy i nie mogę się nadziwić, że tak piękny kolor można uzyskać za pomocą całkowicie naturalnych składników.
Pokochajcie ze mną kolory! Latem jeszcze łatwiej, gdy wszystko na zewnątrz aż mieni się kolorami:)
Buraczana bagietka z rozmarynem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 1 godzina 50 minut Porcje: 1 Składniki- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g startych na grubej tarce buraków
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (tylko liście)
- ok. 150 ml ciepłej wody
- Zetrzyj buraki na tarce. Wrzuć je do miski razem z mąką, drożdżami, solą, rozmarynem i cukrem.
- Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie konsystencje lepkiej plasteliny. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Ciasto podsyp mąką, aby myło miej klejące i uformuj z niego długi rulon, który powinien być dwa razy cieńszy nich planowana bagietka.
- Rulon ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub blasze nieprzywierającej. Umieść rulon przy jednej ze ścianek blachy, tak aby blokowała rozrastanie się. Z drugiej strony zablokuj ciasto zrolowaną szmatką.
- Całość przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny aż bagietka znacznie urośnie do góry.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wyjmij ściereczkę i wstaw bagietkę do piekarnika na 20 min, aż po wsadzeniu w nią wykałaczki, do wykałaczki nie przyklei się ciasto.