Bułki pszenno-razowe, które rosną kiedy śpisz
Przepis na te bułeczki jest na wielu blogach, ja coś od siebie dodałam, coś odjęłam i w niedzielny poranek zapachniało w kuchni świeżym pieczywem. Bułeczki wyszły bez zarzutu, nie kruszą się, a smakiem mogą konkurować z kupnym pieczywem. Są proste do zrobienia, wystarczy połączać składniki, a rano z ciasta zrobić bułeczki i po 15 min. mamy gotowe pieczywo na śniadanie. Na pewno będę częściej wracać do tego przepisu. Bardzo polecam :-)
Składniki na 12 bułeczek
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki pszennej razowej
- 1 szkl letniego mleka
- 7 g suszonych drożdży
- 1/3 szklanki dobrego oleju roślinnego lub oliwy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- garść sezamu lub siemienia lnianego