Bułki orkiszowe na zakwasie

Bułki orkiszowe na zakwasie

Pełnoziarniste bułeczki na mące orkiszowej.
Pokrojone na niewielkie kromeczki, podpieczone w piekarniku lub w opiekaczu stały się przepysznymi grzankami, które podaliśmy między innymi z wczorajszą tapenadą.
Zdjęcie - BUŁKI ORKISZOWE NA ZAKWASIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bułki orkiszowe na zakwasie SKŁADNIKI:

  • 10 dkg zakwasu żytniego (dokarmionego 10 godzin wcześniej)
  • 1/2 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka stewii (lub czubata łyżeczka cukru)
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże rozmieszane z mlekiem i stewią (cukrem) oraz pozostałe składniki. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie wyrobić, uformować bułki i ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 220 stopni ok. 20 minut.

Zdjęcie - BUŁKI ORKISZOWE NA ZAKWASIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bułki orkiszowe na zakwasie

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów