Bułki orkiszowe na zakwasie
Pełnoziarniste bułeczki na mące orkiszowej.
Pokrojone na niewielkie kromeczki, podpieczone w piekarniku lub w opiekaczu stały się przepysznymi grzankami, które podaliśmy między innymi z wczorajszą tapenadą.
Bułki orkiszowe na zakwasie
SKŁADNIKI:
- 10 dkg zakwasu żytniego (dokarmionego 10 godzin wcześniej)
- 1/2 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 5 dkg świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka stewii (lub czubata łyżeczka cukru)
Ciasto ponownie wyrobić, uformować bułki i ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 220 stopni ok. 20 minut.
Bułki orkiszowe na zakwasie
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: