Bulion z białych szparagów na przyjecie komunijne
Kto kocha szparagi, na pewno zachwyci się bulionem z białych szparagów.
Białe szparagi, biały ryżowy makaron .
Bulion jest niezwykle klarowny.
Moja propozycja do komunijnego menu.
Składniki:
Wiązka białych szparagów
3 marchewki
pietruszka korzeń duża
sok z cytryny 1 łyżka oraz odrobina skórki z cytryny
spory kawałek selera korzeniowego
biała część pora
pół bulwy kopru włoskiego (fenkuła)
3 litry wody
sól i pieprz do smaku
pół kurczaka
makaron ryżowy
Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Zdejmujemy szumowinę jeśli jest. Obieramy nożem szparagi i kroimy na 3 równe części. Główki zostawiany na koniec gotowania.
Wrzucamy obrane warzywa oraz szparagi, doprawiamy solą, i gotujemy ok godzinę. Pod koniec gotowania dodać końcówki szparag, sok z cytryny ze skórką i gotować jeszcze kilka minut.
Podawać z białym makaronem lub z innym.
Posypać koprem lub natką pietruszki.