Bułeczki z kwiatami czarnego bzu
            
Lato przynosi nam nie tylko cudowne owoce i warzywa, ale także kwiaty! Trwa sezon na kwiaty czarnego bzu, które świetnie sprawdzają się w kuchni. Nadają potrawom nie tylko ładnego wyglądu, ale także niepowtarzalnego smaku.
Wystarczy zanurzyć je w cieście naleśnikowym i usmażyć, albo ozdobić wierzch bułeczek i upiec, tak jak ja dzisiaj. Należy jednak pamiętać, że jadalne są tylko kwiaty, łodyżki pełnią punkcję ozdobną, ale przed jedzeniem trzeba ogonki uciąć




    Bułeczki z kwiatami czarnego bzu    Autor: Tosia    Czas przygotowania:  1 godz. 40 min.   Czas pieczenia:  15 min.   Całkowity czas:  1 godz. 55 min.     Porcje: 8     Składniki 
- 450 g mąki pszennej typ 550
 - 15 g świeżych drożdży
 - 50 g cukru
 - 260 ml mleka
 - 25 g masła
 - 6 kwiatostanów czarnego bzu
 
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier.W rondlu podgrzewamy mleko z masłem, gdy masło się roztopi chwilę studzimy. Do letniego mleka kruszymy drożdże i zostawiamy na 3 minuty.
 - Wlewamy rozczyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Przykrywamy na godzinę i zostawiamy w ciepłym miejscu.
 - Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, formujemy 8 bułeczek, w razie czego podsypujemy odrobiną mąki. Każdą uformowaną bułeczkę dekorujemy z wierzchu kwiatami czarnego bzu. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
 - Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut. Następnie studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
 - Pamiętamy, aby w trakcie jedzenia odcinać łodygę, ponieważ tylko kwiaty są jadalne.