Bułeczki z czarnymi oliwkami i oregano
Jak już kiedyś wspominałam, mam w domu niezłego fana pieczywa z czarnymi oliwkami. Co jakiś czas chodzi za mną i namawia mnie, czy nie mogłabym specjalnie dla niego stworzyć takich na śniadanie. W sumie mu się nie dziwię, bo tak jak raczej nie przepadam za czarną wersją, do chleba pasują jak mało który dodatek. Dodają też fajnych, czarnych kropek.
Jako, że nie lubię robić tych samych rzeczy dwa razy, zwykle spełniam marzenia i tworzę jego ulubione bułeczki. Jednak zawsze muszę dodać coś od siebie, coś czego jeszcze nie mieszałam z czarnymi oliwkami. Tym razem padło na oregano.
Kto nie próbował jeszcze chleba z oregano niech czym prędzej pędzi do kuchni tworzyć. To jedno z moich ulubionych ziół, które idealnie komponuje się z chlebowym miąższem. Dzięki temu uzyskujemy niezwykły, przypominający pizzę posmak.
Bułeczki z czarnymi oliwkami i oregano Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 45 min. Porcje: 4 Składniki- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 g posiekanych czarnych oliwek
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 230 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
- Ciasto powinno mieć dość elastyczną konsystencję i odchodzić od rąk.
- Zagniataj kilka minut, pozostaw ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon.
- Rulon pokrój na 4 równe części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
- Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Po upływie czasu wyrastania wstaw bułki do piekarnika i piecz ok. 15 aż lekko zbrązowieją.
- Wyjmij z piekarnika i daj im ostygnąć.