Bułeczki z czarnymi oliwkami i oregano

Zdjęcie - Bułeczki z czarnymi oliwkami i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak już kiedyś wspominałam, mam w domu niezłego fana pieczywa z czarnymi oliwkami. Co jakiś czas chodzi za mną i namawia mnie, czy nie mogłabym specjalnie dla niego stworzyć takich na śniadanie. W sumie mu się nie dziwię, bo tak jak raczej nie przepadam za czarną wersją, do chleba pasują jak mało który dodatek. Dodają też fajnych, czarnych kropek.

Jako, że nie lubię robić tych samych rzeczy dwa razy, zwykle spełniam marzenia i tworzę jego ulubione bułeczki. Jednak zawsze muszę dodać coś od siebie, coś czego jeszcze nie mieszałam z czarnymi oliwkami. Tym razem padło na oregano.

Zdjęcie - Bułeczki z czarnymi oliwkami i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kto nie próbował jeszcze chleba z oregano niech czym prędzej pędzi do kuchni tworzyć. To jedno z moich ulubionych ziół, które idealnie komponuje się z chlebowym miąższem. Dzięki temu uzyskujemy niezwykły, przypominający pizzę posmak.

Bułeczki z czarnymi oliwkami i oregano Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 45 min.

Porcje: 4

Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g posiekanych czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 230 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
  2. Ciasto powinno mieć dość elastyczną konsystencję i odchodzić od rąk.
  3. Zagniataj kilka minut, pozostaw ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon.
  5. Rulon pokrój na 4 równe części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
  6. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Po upływie czasu wyrastania wstaw bułki do piekarnika i piecz ok. 15 aż lekko zbrązowieją.
  9. Wyjmij z piekarnika i daj im ostygnąć.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Zawijańce z czosnkiem niedźwiedzim
2

Zawijańce z czosnkiem niedźwie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Chleb pszenny z suszonymi pomi…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Pieczone jabłka, pomarańcza  i cynamon. Domowy kisiel dla dużych i małych

Pieczone jabłka, pomarańcza i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto popapraniec
2

Ciasto popapraniec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Sernik ze  śliwkami

Sernik ze śliwkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika
2

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pasztet drobiowy – sprawdzony przepis!
2

Pasztet drobiowy – spraw…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!