Bułeczki z czarnymi oliwkami i oregano

Zdjęcie - Bułeczki z czarnymi oliwkami i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak już kiedyś wspominałam, mam w domu niezłego fana pieczywa z czarnymi oliwkami. Co jakiś czas chodzi za mną i namawia mnie, czy nie mogłabym specjalnie dla niego stworzyć takich na śniadanie. W sumie mu się nie dziwię, bo tak jak raczej nie przepadam za czarną wersją, do chleba pasują jak mało który dodatek. Dodają też fajnych, czarnych kropek.

Jako, że nie lubię robić tych samych rzeczy dwa razy, zwykle spełniam marzenia i tworzę jego ulubione bułeczki. Jednak zawsze muszę dodać coś od siebie, coś czego jeszcze nie mieszałam z czarnymi oliwkami. Tym razem padło na oregano.

Zdjęcie - Bułeczki z czarnymi oliwkami i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kto nie próbował jeszcze chleba z oregano niech czym prędzej pędzi do kuchni tworzyć. To jedno z moich ulubionych ziół, które idealnie komponuje się z chlebowym miąższem. Dzięki temu uzyskujemy niezwykły, przypominający pizzę posmak.

Bułeczki z czarnymi oliwkami i oregano Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 45 min.

Porcje: 4

Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g posiekanych czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 230 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
  2. Ciasto powinno mieć dość elastyczną konsystencję i odchodzić od rąk.
  3. Zagniataj kilka minut, pozostaw ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon.
  5. Rulon pokrój na 4 równe części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
  6. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Po upływie czasu wyrastania wstaw bułki do piekarnika i piecz ok. 15 aż lekko zbrązowieją.
  9. Wyjmij z piekarnika i daj im ostygnąć.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Prowansalskie bułeczki
2

Prowansalskie bułeczki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zawijańce z czosnkiem niedźwiedzim
2

Zawijańce z czosnkiem niedźwie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Marynowane ogórki w curry

Marynowane ogórki w curry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
1

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj