Bułeczki z cynamonem

Upiekłam je na spotkanie naszego Klubu Książkowego, gdy rozmawialiśmy o książce "Szwedzi. Ciepło na Północy" Katarzyny Molędy. Miałam ochotę nadać im inny kształt, nie ślimaczkowy, a supełkowy. Okazało się już potem, że w Szwecji bułeczki supełki piecze się owszem, ale z szafranem, a te cynamonowe mają mieć kształt ślimaków i kropka. :-) 
Bułeczki z cynamonem
Zdjęcie - Bułeczki z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

150g miękkiego masła

100 g trzcinowego cukru

szczypta soli

łyżeczka cynamonu ew. łyżeczka kardamonu

50 g świeżych drożdży

500 ml mleka

850 g mąki orkiszowej

farsz:

200g miękkiego masła

150 g trzcinowego cukru

3 łyżeczki cynamonu

na wierzch:

1 jajo

50 g ciepłego mleka

cukier perłowy l. kryształ
Utarłam masło z większością cukru, kardamonem, cynamonem. Wsypałam mąkę. Dodałam mleko (jak zawsze w wypiekach drożdżowych temp. pokojowa) wymieszane z drożdżami i resztą cukru. Wyrobiłam ciasto, włożyłem je do miski, przykryłam ścierką i odstawiłam do czasu gdy podwoiło swoją objętość.
Zmiksowałam składniki nadzienia. 
Ciasto rozwałkowałam na duży prostokąt. Posmarowałam go farszem. Złożyłam wzdłuż na trzy części, czyli zawijając dolną część przykryłam połowę placka, a zawijając górną część przykryłam całość. Jeszcze raz rozwałkowałam na prostokąt. Pokroiłam je na wąskie paski, biegnąc radełkiem wszerz prostokąta. Każdy pasek zakręciłam wokół własnej osi (wyżymałyście kiedyś ręcznie ręcznik? :-), a potem zaplątałam jego końcówki na supełek. Bułeczki ułożyłam w papilotkach i ułożyłam je na blasze, w pewnej odległości od siebie. Przykryłam ściereczkę, i czekałam aż znów się podwoją. Wtedy posmarowałam je jajem wymieszanym z mlekiem i posypałam cukrem. Piekłam w 220 stopniach przez ok. 12-15 minut.
*źródło: blog Chillibite 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy