Bułeczki ślimaczki z masą makową

Zdjęcie - Bułeczki ślimaczki z masą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idą święta. Nie da się tego faktu nie zauważyć. Wszędzie pojawiają się bożonarodzeniowe dekoracje, a z głośników lecą stare,  oklepane hity. Jak co roku widać po statystykach stron o tematyce okołokuliarnej, wielu z was właśnie na święta chce poszukuje przepisów, którymi zachwyci rodzinę czy znajomych.

Zdjęcie - Bułeczki ślimaczki z masą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na naszej stronie w najbliższych dniach zobaczycie kilka świątecznych, chlebowych propozycji. Wykonanie ich wcale nie jest trudne, a doświadczenie mówi mi, że właśnie eksperymenty z pieczywem przynoszą największy zachwyt gości.

Zdjęcie - Bułeczki ślimaczki z masą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja zaczynam dzisiaj z propozycją a la makowiec. Drożdżowe bułeczki ślimaczki, które wypełnione są masą makową. To naprawdę nic trudnego, wystarczy zwinąć, pociąć i gotowe. A efekt z pewnością zostanie doceniony przez gości.

Bułeczki ślimaczki z masą makową Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 15 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min.

Porcje: 8

Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 g cukru
  • 75 g miękkiego masła
  • 275 ml ciepłego mleka
  • 400 g masy makowej

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól, cukier i masło.
  2. Zacznij powoli dolewać mleko i zagniataj ciasto. Dolewaj i zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną, choć lekko lepką konsystencję.
  3. Odstaw w misce pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na cienki prostokąt.
  5. Rozwałkowane ciasto posmaruj masą makową, zostawiając niezasmarowane boki (jak na zdjęciu).
  6. Zwiń krótszym bokiem do krótszego boku i pokrój na plastry o grubości ok. 2-3 cm.
  7. Gotowe bułeczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przygnieć je nieco ręką dla odpowiedniego kształtu.
  8. Odstaw jeszcze na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.
  9. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  10. Wyrośnięte bułeczki umieść w piekarniku i piecz ok. 25 minut, aż lekko zbrązowieją i znacznie urosną.
  11. Możesz jeść jeszcze ciepłe.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Pieczone jabłka, pomarańcza  i cynamon. Domowy kisiel dla dużych i małych

Pieczone jabłka, pomarańcza i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto popapraniec
2

Ciasto popapraniec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik ze  śliwkami

Sernik ze śliwkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika
2

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Krakersik z kremem budyniowym
1

Krakersik z kremem budyniowym

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto chałwowe bez pieczenia
1

Ciasto chałwowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Beti Beti
kruche babeczki

Jesienna Pani Walewska
2

Jesienna Pani Walewska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto budyniowe z masłem orzechowym i krakersami - bez pieczenia!
2

Ciasto budyniowe z masłem orze…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto kakaowe bez pieczenia
2

Ciasto kakaowe bez pieczenia

Patrycja Patrycja
Simply Food