Bułeczki ślimaczki z masą makową
Idą święta. Nie da się tego faktu nie zauważyć. Wszędzie pojawiają się bożonarodzeniowe dekoracje, a z głośników lecą stare, oklepane hity. Jak co roku widać po statystykach stron o tematyce okołokuliarnej, wielu z was właśnie na święta chce poszukuje przepisów, którymi zachwyci rodzinę czy znajomych.
Na naszej stronie w najbliższych dniach zobaczycie kilka świątecznych, chlebowych propozycji. Wykonanie ich wcale nie jest trudne, a doświadczenie mówi mi, że właśnie eksperymenty z pieczywem przynoszą największy zachwyt gości.
Ja zaczynam dzisiaj z propozycją a la makowiec. Drożdżowe bułeczki ślimaczki, które wypełnione są masą makową. To naprawdę nic trudnego, wystarczy zwinąć, pociąć i gotowe. A efekt z pewnością zostanie doceniony przez gości.
Bułeczki ślimaczki z masą makową Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 15 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min. Porcje: 8 Składniki- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 35 g cukru
- 75 g miękkiego masła
- 275 ml ciepłego mleka
- 400 g masy makowej
- Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól, cukier i masło.
- Zacznij powoli dolewać mleko i zagniataj ciasto. Dolewaj i zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną, choć lekko lepką konsystencję.
- Odstaw w misce pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na cienki prostokąt.
- Rozwałkowane ciasto posmaruj masą makową, zostawiając niezasmarowane boki (jak na zdjęciu).
- Zwiń krótszym bokiem do krótszego boku i pokrój na plastry o grubości ok. 2-3 cm.
- Gotowe bułeczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przygnieć je nieco ręką dla odpowiedniego kształtu.
- Odstaw jeszcze na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wyrośnięte bułeczki umieść w piekarniku i piecz ok. 25 minut, aż lekko zbrązowieją i znacznie urosną.
- Możesz jeść jeszcze ciepłe.