Bułeczki ślimaczki z masą makową

Zdjęcie - Bułeczki ślimaczki z masą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idą święta. Nie da się tego faktu nie zauważyć. Wszędzie pojawiają się bożonarodzeniowe dekoracje, a z głośników lecą stare,  oklepane hity. Jak co roku widać po statystykach stron o tematyce okołokuliarnej, wielu z was właśnie na święta chce poszukuje przepisów, którymi zachwyci rodzinę czy znajomych.

Zdjęcie - Bułeczki ślimaczki z masą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na naszej stronie w najbliższych dniach zobaczycie kilka świątecznych, chlebowych propozycji. Wykonanie ich wcale nie jest trudne, a doświadczenie mówi mi, że właśnie eksperymenty z pieczywem przynoszą największy zachwyt gości.

Zdjęcie - Bułeczki ślimaczki z masą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja zaczynam dzisiaj z propozycją a la makowiec. Drożdżowe bułeczki ślimaczki, które wypełnione są masą makową. To naprawdę nic trudnego, wystarczy zwinąć, pociąć i gotowe. A efekt z pewnością zostanie doceniony przez gości.

Bułeczki ślimaczki z masą makową Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 15 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min.

Porcje: 8

Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 g cukru
  • 75 g miękkiego masła
  • 275 ml ciepłego mleka
  • 400 g masy makowej

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól, cukier i masło.
  2. Zacznij powoli dolewać mleko i zagniataj ciasto. Dolewaj i zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną, choć lekko lepką konsystencję.
  3. Odstaw w misce pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na cienki prostokąt.
  5. Rozwałkowane ciasto posmaruj masą makową, zostawiając niezasmarowane boki (jak na zdjęciu).
  6. Zwiń krótszym bokiem do krótszego boku i pokrój na plastry o grubości ok. 2-3 cm.
  7. Gotowe bułeczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przygnieć je nieco ręką dla odpowiedniego kształtu.
  8. Odstaw jeszcze na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.
  9. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  10. Wyrośnięte bułeczki umieść w piekarniku i piecz ok. 25 minut, aż lekko zbrązowieją i znacznie urosną.
  11. Możesz jeść jeszcze ciepłe.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Chleb wieloziarnisty na zakwasie i Szczęśliwego Nowego Roku raz jeszcze!
2

Chleb wieloziarnisty na zakwas…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chlebek z pistacjami, kiełbasą i suszonymi śliwkami
5

Chlebek z pistacjami, kiełbasą…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Domowy chleb pszenny bez wyrabiania.
9

Domowy chleb pszenny bez wyrab…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb przedświąteczny
1

Chleb przedświąteczny

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze