Bułeczki pomarańczowe z rozmarynem
Sezon pomarańczowy trwa, dlatego warto wykorzystywać cytrusy do wypieków. Tym razem do ciasta na bułeczki dodałam skórkę i sok z pomarańczy. A wierzch wyrośniętych bułeczek dodatkowo udekorowałam plastrami pomarańczy, które po upieczeniu nabierają ciekawego smaku. Można użyć kandyzowanych plastrów pomarańczy, albo pod koniec pieczenia posypać je cukrem.
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
- letniej wody - 200 ml
- gałązki rozmarynu (tylko liście) - 1 szt.
- skórki z pomarańczy - 2 łyżki
- soku z pomarańczy - 50 ml
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- szklanka
- misa
- waga kuchenna
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, posiekany drobno rozmaryn, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
4. W każdej bułeczce robimy wgłębienie przy pomocy spodu szklanki i umieszczamy po plastrze pomarańczy.
5. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 17 minut w 190 stopniach.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą maślany smak.