Bułeczki mleczne śniadaniowe (wegańskie)
Bułeczki mleczne – smak mojego dzieciństwa !
Przenieśmy się na chwilę do słonecznego ogrodu pachnącego bzem, a wizytę w nim umilą pyszne bułeczki mleczne ? Te bułki zawsze będą mi się kojarzyły z wakacjami u dziadków. Nadal pamiętam ten smak miękkiej bułki posmarowanej masłem, dżemem lub miodem, zjadanej w towarzystwie kakao lub jogurtu ? Z pewnością są to piękne wspomnienia. A najlepsze jest to, że wystarczy kilka składników aby je sobie odtworzyć !
Składniki:
500 g mąki + trochę do podsypania
250 ml mleka (u mnie owsiane)
30 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru lub ksylitolu
30 ml oleju kokosowego (można użyć też oleju rzepakowego lub masła)⠀
Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy je z cukrem i 1/2 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego). Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 10-12 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy zaczyn drożdżowy i wcześniej roztopiony olej kokosowy. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić to można podsypać mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do natłuszczonej miski. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętość. Napowietrzone ciasto uderzamy pięścią i krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego forujemy bułeczki. Układamy je w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Podrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy ok. 20-25 min. Do zarumienienia. Gotowe bułeczki studzimy na kratce.
Smacznego ! ⠀