Bułeczki kwiatki z twarogiem i szczypiorkiem
Kwiaty we włosach potargał wiatr! A gdyby tak upiec bułeczki w kształcie kwiatków, aby przyciągnąć do nas wiosnę jeszcze bardziej?
Wystarczy wyrośnięte ciasto podzielić na kulki i połączyć je zgrabnie ze sobą. Ja dodatkowo ciasto pszenne wzbogaciłam o mąkę pełnoziarnistą, twaróg i szczypiorek. Wyszło smacznie i wiosennie ?
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 250 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- świeżych drożdży - 15 g
- mąki pszennej pełnoziarnistej - 200 g
- letniej wody - 300 ml
- twarogu (półtłustego lub chudego) - 100 g
- posiekanego szczypiorku - 3 łyżki
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- waga kuchenna
- misa
- blacha
Przepis:
1. Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i 3-4 łyżki letniej wody. Mieszamy, odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywne drożdże, twaróg ze szczypiorkiem, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne (ok. 5 minut).
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, a każdą z nich jeszcze na 6 kulek.
4. Kulki (po 6 sztuk) łączymy ze sobą tworząc kwiatki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut.