Budyniowa babka wielkanocna (bez glutenu)
Został niewiele ponad tydzień do Świąt, pora więc zacząć poważnie o nich myśleć i godnie podjąć kalendarzową wiosnę.
Dziś u mnie wielkanocna i bezglutenowa babka z wyraźną nutą banana i orzeszków pistacjowych-przepyszna!
/ przepis własny, składniki na 1 dużą babkę/
ciasto:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/4 szklanki mąki amarantusowej
- 1/4 szklanki mąki jaglanej
- 1/4 szklanki mielonych orzechów pistacjowych
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 opakowanie bezglutenowego budyniu w proszku o smaku śmietankowym (używam takiego)
- 4 jajka
- 80 g masła
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 dojrzałego banana
do wysmarowania formy:
- olej
- mąka amarantusowa
dekoracja:
- świeże truskawki
- cukier puder
Proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz mąkę mieszam w misce i odstawiam na bok.
Masło roztapiam w rondelku i również odstawiam- do przestygnięcia.
Białka wbijam do dużej miski i ubijam na sztywną pianę pod koniec dodając ksylitol.
Następnie dodaję żółtka i znów miksuję.
Wsypuję mączną mieszankę i znów dokładnie wszystko mieszam, na samym końcu wlewam wystudzone masło oraz pokrojonego w kostkę dojrzałego banana.
Formę do babki smaruję olejem, posypuję mąką i przelewam do niej surowe ciasto.
Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni C. i piekę w nim babkę przez około 50 minut- do tzw. "suchego patyczka".
Ciasto studzę na metalowej, kuchennej kratce i dekoruję.
Smacznego!
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________