Brzoskwiniowe crumble z migdałową kruszonką

  • Składniki:
  • - brzoskwinie w syropie - 5 szt
  • - cukier - 2 łyżki
  • - mąka ziemniaczana -1 łyżka
  • Kruszonka:
  • - mąka pszenna - 100g
  • - zimne masło - 50 g
  • - cukier - 3 łyżki
  • - płatki migdałów - 2 łyżki

Jak już pisałam wielokrotnie crumble jest jednym z moich ulubionych deserów!

Soczyste owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką sprawiają , że nie potrafię przejśc obojętnie!

Tym razem wykorzystałam brzoskwinie … a kruszonkę wzbogaciłam płatkami migdałów , które nie tylko dodały smaku , ale i chrupkości!

A wszystko to w pół godzinki!

Polecam!

Zdjęcie - Brzoskwiniowe crumble z migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przyrządzenia:


Naczynie do zapiekania natłuszczamy.

Pokrojone brzoskwinie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Układamy w naczyniu.

Składniki kruszonki bardzo szybko wyrabiamy palcami.

Rozkruszamy na wierzch brzoskwiń.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C.

Pieczemy ok.35 min ( do złocistego brązu ).

Podajemy z lodami lub/+ bitą śmietaną.

Zdjęcie - Brzoskwiniowe crumble z migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy