Brzoskwiniowe crumble z migdałową kruszonką
- Składniki:
- - brzoskwinie w syropie - 5 szt
- - cukier - 2 łyżki
- - mąka ziemniaczana -1 łyżka
- Kruszonka:
- - mąka pszenna - 100g
- - zimne masło - 50 g
- - cukier - 3 łyżki
- - płatki migdałów - 2 łyżki
Jak już pisałam wielokrotnie crumble jest jednym z moich ulubionych deserów!
Soczyste owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką sprawiają , że nie potrafię przejśc obojętnie!
Tym razem wykorzystałam brzoskwinie … a kruszonkę wzbogaciłam płatkami migdałów , które nie tylko dodały smaku , ale i chrupkości!
A wszystko to w pół godzinki!
Polecam!
Sposób przyrządzenia:
Naczynie do zapiekania natłuszczamy.
Pokrojone brzoskwinie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Układamy w naczyniu.
Składniki kruszonki bardzo szybko wyrabiamy palcami.
Rozkruszamy na wierzch brzoskwiń.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C.
Pieczemy ok.35 min ( do złocistego brązu ).
Podajemy z lodami lub/+ bitą śmietaną.
Smacznego!