Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh)

Zdjęcie - Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Strasznie trudno było mi nazwać to danie, bo samo określenie „cobbler” może nie dla wszystkich być oczywiste. A chodzi o owoce przykryte porcją ciasta (w tym wypadku dość wyjątkowego, bo przygotowanego bez użycia jajek, bajecznie przy tym dobrego i puszystego).

Zdjęcie - Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brzoskwinie w tym deserze też nie są takie zwyczajne, bo zapieczone z ciemnym cukrem muscavado i austriackim Strohem, czyli aromatycznym alkoholem przypominającym nieco rum. Na dnie naczynek tworzy się więc gęsty karmelowy sos. Jednym słowem czysta rozpusta!

Zdjęcie - Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh)

Agata, 26 sierpnia 2013

Zdjęcie - Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ciasto
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • cukier - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
  • soda - 1/4 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • masło - 40 g, zimne pokrojone w małą kostkę
  • jogurt grecki - 1/2 szklanki
  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • owoce
  • brzoskwinie - 3 szt, duże
  • cukier dark muscavado - 3 łyżki
  • Stroh (lub inny aromatyczny alkohol) - 2 łyżki
  • woda - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Sposób przygotowania

Brzoskwinie pokrój na ósemki, ułóż w naczyniu do zapiekania, posyp cukrem, skrop alkoholem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 15 minut, w trakcie pieczenia wymieszaj owoce.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie, polej nią upieczone owoce, wymieszaj.

Owoce przełóż do naczynek do zapiekania.

Do miski wsyp mąkę, sodę, proszek, cukier i sól, wymieszaj. Dodaj masło i mieszaj widelcem, aż uzyskasz konsystencję przypominającą kruszonkę. Dodaj jogurt i esencję waniliową, połącz wszystkie składniki (widelcem lub łyżką), aż powstanie jednolite ciasto.

Porcję ciasta ułóż na wierzchu owoców. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 20 minut, piecz aż ciasto się zarumieni. Podawaj na ciepło.

Przepisy z tych kategorii

Trzy po trzy: pieczone nektarynki z miodem i migdałami
1

Trzy po trzy: pieczone nektary…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Ciasto jajko sadzone - bez pieczenia!
2

Ciasto jajko sadzone - bez pie…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sernik z brzoskwiniami
1

Sernik z brzoskwiniami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Oszukana jajecznica

Oszukana jajecznica

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami + film
2

Sernik gotowany z galaretką i…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Szybkie ciasto z brzoskwiniami
2

Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Wegańskie ciasto z marakują
1

Wegańskie ciasto z marakują

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Smoothie bowl z guaraną, granatem i karambolą

Smoothie bowl z guaraną, grana…

food² food²
Food Square

Truskawkowe shoty z imbirem i matcha

Truskawkowe shoty z imbirem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Lody truskawkowe z mascarpone + film

Lody truskawkowe z mascarpone…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
2

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy