Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh)
Strasznie trudno było mi nazwać to danie, bo samo określenie „cobbler” może nie dla wszystkich być oczywiste. A chodzi o owoce przykryte porcją ciasta (w tym wypadku dość wyjątkowego, bo przygotowanego bez użycia jajek, bajecznie przy tym dobrego i puszystego).
Brzoskwinie w tym deserze też nie są takie zwyczajne, bo zapieczone z ciemnym cukrem muscavado i austriackim Strohem, czyli aromatycznym alkoholem przypominającym nieco rum. Na dnie naczynek tworzy się więc gęsty karmelowy sos. Jednym słowem czysta rozpusta!
Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh) Składniki- ciasto
- mąka pszenna - 1 szklanka
- cukier - 3 łyżki
- proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
- soda - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- masło - 40 g, zimne pokrojone w małą kostkę
- jogurt grecki - 1/2 szklanki
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- owoce
- brzoskwinie - 3 szt, duże
- cukier dark muscavado - 3 łyżki
- Stroh (lub inny aromatyczny alkohol) - 2 łyżki
- woda - 2 łyżki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Brzoskwinie pokrój na ósemki, ułóż w naczyniu do zapiekania, posyp cukrem, skrop alkoholem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 15 minut, w trakcie pieczenia wymieszaj owoce.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie, polej nią upieczone owoce, wymieszaj.
Owoce przełóż do naczynek do zapiekania.
Do miski wsyp mąkę, sodę, proszek, cukier i sól, wymieszaj. Dodaj masło i mieszaj widelcem, aż uzyskasz konsystencję przypominającą kruszonkę. Dodaj jogurt i esencję waniliową, połącz wszystkie składniki (widelcem lub łyżką), aż powstanie jednolite ciasto.
Porcję ciasta ułóż na wierzchu owoców. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 20 minut, piecz aż ciasto się zarumieni. Podawaj na ciepło.