Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh)

Zdjęcie - Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Strasznie trudno było mi nazwać to danie, bo samo określenie „cobbler” może nie dla wszystkich być oczywiste. A chodzi o owoce przykryte porcją ciasta (w tym wypadku dość wyjątkowego, bo przygotowanego bez użycia jajek, bajecznie przy tym dobrego i puszystego).

Zdjęcie - Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brzoskwinie w tym deserze też nie są takie zwyczajne, bo zapieczone z ciemnym cukrem muscavado i austriackim Strohem, czyli aromatycznym alkoholem przypominającym nieco rum. Na dnie naczynek tworzy się więc gęsty karmelowy sos. Jednym słowem czysta rozpusta!

Zdjęcie - Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh)

Agata, 26 sierpnia 2013

Zdjęcie - Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ciasto
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • cukier - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
  • soda - 1/4 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • masło - 40 g, zimne pokrojone w małą kostkę
  • jogurt grecki - 1/2 szklanki
  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • owoce
  • brzoskwinie - 3 szt, duże
  • cukier dark muscavado - 3 łyżki
  • Stroh (lub inny aromatyczny alkohol) - 2 łyżki
  • woda - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Sposób przygotowania

Brzoskwinie pokrój na ósemki, ułóż w naczyniu do zapiekania, posyp cukrem, skrop alkoholem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 15 minut, w trakcie pieczenia wymieszaj owoce.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie, polej nią upieczone owoce, wymieszaj.

Owoce przełóż do naczynek do zapiekania.

Do miski wsyp mąkę, sodę, proszek, cukier i sól, wymieszaj. Dodaj masło i mieszaj widelcem, aż uzyskasz konsystencję przypominającą kruszonkę. Dodaj jogurt i esencję waniliową, połącz wszystkie składniki (widelcem lub łyżką), aż powstanie jednolite ciasto.

Porcję ciasta ułóż na wierzchu owoców. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 20 minut, piecz aż ciasto się zarumieni. Podawaj na ciepło.

Przepisy z tych kategorii

Trzy po trzy: pieczone nektarynki z miodem i migdałami
1

Trzy po trzy: pieczone nektary…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto kostka jabłkowa

Ciasto kostka jabłkowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Terrina z jeżyn w winie muscat i jogurtu greckiego
1

Terrina z jeżyn w winie muscat…

food² food²
Food Square

Orzeźwiająca granita arbuzowo - porzeczkowa
2

Orzeźwiająca granita arbuzowo…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik na zimno z borówkami i biszkoptami Savoiardi. List do Basi, Irenki i Basi…
1

Sernik na zimno z borówkami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Pudding jaglany z malinami – pomysł na zdrowe, szybkie śniadanie

Pudding jaglany z malinami – p…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Galaretka jabłkowa

Galaretka jabłkowa

figmara figmara
figowe smaki

Terrina na cydrze z owocami lata

Terrina na cydrze z owocami la…

food² food²
Food Square

Deser z kremem czekoladowym, bananem i piernikiem

Deser z kremem czekoladowym, b…

Beti Beti
kruche babeczki

Arroz doce - ryż na mleku

Arroz doce - ryż na mleku

food² food²
Food Square

Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami
3

Omleciki biszkoptowe z bitą śm…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit