Brytyjskie bułeczki scones z malinami
Scones są pyszne! Lekkie, niezbyt słodkie, z wyraźnymi „listkami” kruchego ciasta wewnątrz. Trudno nazwać je bułeczkami, ale je się je w zasadzie podobnie- z dżemem, gęstą śmietaną, masłem. Ja zaszalałam i moje scones podałam z gałką lodów waniliowych i dżemem malinowym wewnątrz, tworząc z nich prawdziwy deser.
Scones to takie kruche bułeczki. Często wypiekane z suszonymi owocami w środku, w mojej wersji- malinowe (użyłam mrożonych owoców). Mają stosunkowo mało cukru, doskonale nadają się więc jako dodatek do popołudniowej przekąski lub do kawy. Dodatkowo to ciasto błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy składniki pulsacyjnie połączyć w malakserze, a następnie (nawet nie zagnieść), tylko kilkoma ruchami połączyć w jedną masę. Całość zajmie Wam z 5 minut!
Scones najlepsze są jedzone niedługo po upieczeniu, najlepiej lekko jeszcze ciepłe, gdy rozkosznie topi się na nich porcja masła. Ot, taka rozpusta na drugie śniadanie!
Z podanych proporcji upieczecie ok. 10 bułeczek, w zależności oczywiście od tego foremki o jakiej średnicy użyjecie i jak wysokie Wasze scones będą. Jeśli nie macie okrągłej foremki, scones równie często spotkać możecie pokrojone w trójkątne porcje- tak też prezentują się pięknie!
Składniki:- mąka - 2 i 1/2 szklanki
- jajko - 1 szt (białko i żółtko osobno)
- cukier - 1/4 szklanki (+ opcjonalnie do posypania wierzchu)
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 3/4 łyżeczki
- masło - 100 g, zimne
- maślanka - 3/4 szklanki
- maliny - 1 szklanka, mrożone
Ciasto na scones najłatwiej przygotować w malakserze z zamontowanym ostrzem „S”. W innym wypadku ważne jest naprawdę szybkie połączenie składników, żeby ciasto pozostało schłodzone.
Do misy malaksera wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i kilkukrotnie zmiksuj pulsacyjnie, aż otrzymasz okruchy. Do maślanki dodaj żółtko i wolno wlej do ciasta. Szybko zmiksuj- uwaga!- ciasto nie ma mieć gładkiej konsystencji, ma przypominać kruszonkę. Wsyp maliny i zmiksuj jednym obrotem ostrzy.
Ciasto przełóż na stolnicę, uformuj na kształt wysokiego na ok. 3 cm placka. Wykrawaj z niego okręgi o ok. 4-5 cm średnicy (lub wytnij kształt trójkątów).
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj pozostałym po pieczeniu białkiem, obsyp cukrem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz do lekkiego zarumienienia, ok. 20-25 minut.
Podawaj lekko jeszcze ciepłe np. z masłem i dżemem.