Brytyjskie bułeczki scones z malinami

Brytyjskie bułeczki scones z malinami

Zdjęcie - Brytyjskie bułeczki SCONES z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scones są pyszne! Lekkie, niezbyt słodkie, z wyraźnymi „listkami” kruchego ciasta wewnątrz. Trudno nazwać je bułeczkami, ale je się je w zasadzie podobnie- z dżemem, gęstą śmietaną, masłem. Ja zaszalałam i moje scones podałam z gałką lodów waniliowych i dżemem malinowym wewnątrz, tworząc z nich prawdziwy deser.

Zdjęcie - Brytyjskie bułeczki SCONES z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scones to takie kruche bułeczki. Często wypiekane z suszonymi owocami w środku, w mojej wersji- malinowe (użyłam mrożonych owoców). Mają stosunkowo mało cukru, doskonale nadają się więc jako dodatek do popołudniowej przekąski lub do kawy. Dodatkowo to ciasto błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy składniki pulsacyjnie połączyć w malakserze, a następnie (nawet nie zagnieść), tylko kilkoma ruchami połączyć w jedną masę. Całość zajmie Wam z 5 minut!

Zdjęcie - Brytyjskie bułeczki SCONES z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brytyjskie bułeczki SCONES z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scones najlepsze są jedzone niedługo po upieczeniu, najlepiej lekko jeszcze ciepłe, gdy rozkosznie topi się na nich porcja masła. Ot, taka rozpusta na drugie śniadanie!

Zdjęcie - Brytyjskie bułeczki SCONES z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie ok. 10 bułeczek, w zależności oczywiście od tego foremki o jakiej średnicy użyjecie i jak wysokie Wasze scones będą. Jeśli nie macie okrągłej foremki, scones równie często spotkać możecie pokrojone w trójkątne porcje- tak też prezentują się pięknie!

Zdjęcie - Brytyjskie bułeczki SCONES z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka - 2 i 1/2 szklanki
  • jajko - 1 szt (białko i żółtko osobno)
  • cukier - 1/4 szklanki (+ opcjonalnie do posypania wierzchu)
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 3/4 łyżeczki
  • masło - 100 g, zimne
  • maślanka - 3/4 szklanki
  • maliny - 1 szklanka, mrożone
Przygotowanie:

Ciasto na scones najłatwiej przygotować w malakserze z zamontowanym ostrzem „S”. W innym wypadku ważne jest naprawdę szybkie połączenie składników, żeby ciasto pozostało schłodzone.

Do misy malaksera wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i kilkukrotnie zmiksuj pulsacyjnie, aż otrzymasz okruchy. Do maślanki dodaj żółtko i wolno wlej do ciasta. Szybko zmiksuj- uwaga!- ciasto nie ma mieć gładkiej konsystencji, ma przypominać kruszonkę. Wsyp maliny i zmiksuj jednym obrotem ostrzy.

Ciasto przełóż na stolnicę, uformuj na kształt wysokiego na ok. 3 cm placka. Wykrawaj z niego okręgi o ok. 4-5 cm średnicy (lub wytnij kształt trójkątów).

Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj pozostałym po pieczeniu białkiem, obsyp cukrem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz do lekkiego zarumienienia, ok. 20-25 minut.

Podawaj lekko jeszcze ciepłe np. z masłem i dżemem.

Kategorie przepisów