Brukselka z ciecierzycą i parmezanem
Gdy na większości straganów przesypuje się soczyście zielona brukselka, to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami. Właśnie o tej porze roku to warzywo jest najpiękniejsze, najświeższe i najsmaczniejsze. Nie wiem co mają w sobie te miniaturowe kapustki, ale uwielbiam je zarówno za wygląd, jak i smak.
Jako dziecko wyjadałam wszystkie brukselki z zupy jarzynowej, a polane masłem i bułką tartą mogłam jeść choćby co dzień i tak jest do dzisiaj. Przez długie lata tak właśnie najczęściej podawałam brukselkę, aż do chwili gdy zaczęłam zastanawiać się jak jeszcze można by ją zaserwować. No i zaczęło się…
Pojawiły się tarty, zapiekanki, potrawki, zupy i sałatki na rozmaite sposoby. Jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie tego zimowego warzywa jest usmażenie go na patelni. W tej formie lubię łączyć brukselkę z ciecierzycą. W tym zestawieniu sprawdza się świetnie i może stanowić zarówno przystawkę do dania głównego, jak też samodzielne, wegetariańskie danie. Podając je wegetarianom należy tylko pamiętać, by zrezygnować z parmezanu lub zastąpić go innym serem.Składniki:
(4 porcje)
- 500g brukselki
- puszka ciecierzycy 400g
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- sól
- grubo mielony pieprz
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie krok po kroku:
- Brukselkę oczyść z uszkodzonych liści i przekrój na połówki.
- Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Do roztapiającego się tłuszczu dodaj lekko zmiażdżone ząbki czosnku.
- Na gorący tłuszcz wrzuć brukselki, oprósz solą i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut lub do czasu aż zmięknie i ładnie się zrumieni.
- Gdy brukselka jest już miękka dodaj odsączoną i opłukaną ciecierzycę.
- Dopraw do smaku pieprzem i sokiem z cytryny.
- Warzywa przełóż na salaterkę i posyp parmezanem.
- Podawaj na ciepło.
Smacznego!