Brownies z malinami i białą czekoladą
Brownies jest takie pyszne! A jak zawiera maliny to tym bardziej! Mocno czekoladowe, z pyszną skorupką na wierzchu, z oczkami malin oraz kawałkami białej czekolady. Ponownie więc idealna smakowa kompozycja. Uwielbiamy!
Przepis od Ewenki z bloga Raspberries and Cream.
Składniki:
*150g masła, w kawałkach
*200g ciemnej czekolady, w kawałkach
*220g drobnego cukru
*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*3 jajka
*75g mąki
*75g mąki ze środkiem spulchniającym (dałam zwykłą mąkę + 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli)
*100g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
*150g malin
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Natłuścić kwadratową formę o bokach 19 cm (lub 20 cm), a następnie wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Masło i ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodać roztrzepane jajka, obie mąki, białą czekoladę i maliny. Wymieszać.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy. Piec około 35 minut. Wystudzić w foremce, wyjąć ciasto i pokroić na kwadraty.
Smacznego :)