Brownies z kawą i orzechami włoskimi
Wraz z początkiem grudnia zaczęło się sporo fajnych akcji kulinarnych. Pachnących, korzennych, piernikowych, świątecznych, a także pachnących kawą, jak Festiwal Kawy, którego organizatorką jest Maja z blogu Kalejdoskop Kulinarny. Bardzo chętnie biorę udział w akcjach kulinarnych jak tylko pozwoli mi na to czas. Festiwalowi Kawy nie mogłam odpuścić, bowiem jestem wielką miłośniczką tego cudownego, aromatycznego napoju. Uwielbiam praktycznie każdą jego postać, czy to w formie napoju czy też jako dodatek do wypieków.
Dziś chciałabym dołączyć do kawowego święta wypiekiem, który znalazłam na blogu pani Organizator. To brownie z kawą i orzechami włoskimi. Wspaniałe połączenie smaku czekolady, kawy i orzechów. To zdecydowanie nasze smaki! Kochamy brownies za jego intensywność, ciężkość, lepkość i oczywiście smak. Z dodatkiem kawy bardzo nam smakowało, żałowałam, że nie zrobiłam go z podwójnej porcji. Przepyszne, pachnące kawą, oblane sosem czekoladowo-kawowym. Musicie spróbować!
Składniki na 8-9 sztuk:
*120g masła + masło do wysmarowania formy
*120g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki (dałam pół na pół z mleczną)
*2 łyżki mocnego espresso
*270g jasnego brązowego cukru
*3 jajka (rozmącone)
*110g mąki pszennej
*60g kropelek z mlecznej czekolady (pominęłam)
*60g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
*kilka orzechów do dekoracji
Sos:
*120g śmietany (u mnie kremówka 36%)
*80g białej czekolady połamanej na kawałki (dałam mleczną)
*1 łyżka mocnego espresso
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Formę do brownies ( u mnie kwadratowa 20x20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę i masło włożyć do rondelka, wlać espresso i rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
Czekoladową mieszankę wlać do misy miksera, dodać cukier, rozmącone jajka i miksować aż powstanie gładka masa (ja nie miksowałam a mieszałam łyżką). Dodać mąkę, kropelki czekoladowe i orzechy. Wszystko dobrze wymieszać.
Ciasto wylać do przygotowanej formy. Piec 30-35 minut (wierzch ciasta powinien być upieczony a środek miękki). Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie a następnie pokroić na kawałki.
W międzyczasie przygotować soso: wszystkie składniki wymieszać w rondelku, podgrzewać mieszając aż się rozpuszczą.
Kawałki brownie ułożyc na talerzykach, polać sosem, Udekorować orzechami włoskimi.
Smacznego :)