Brownies z kawą i orzechami włoskimi

Zdjęcie - Brownies z kawą i orzechami włoskimi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWraz z początkiem grudnia zaczęło się sporo fajnych akcji kulinarnych. Pachnących, korzennych, piernikowych, świątecznych, a także pachnących kawą, jak Festiwal Kawy, którego organizatorką jest Maja z blogu Kalejdoskop Kulinarny. Bardzo chętnie biorę udział w akcjach kulinarnych jak tylko pozwoli mi na to czas. Festiwalowi Kawy nie mogłam odpuścić, bowiem jestem wielką miłośniczką tego cudownego, aromatycznego napoju. Uwielbiam praktycznie każdą jego postać, czy to w formie napoju czy też jako dodatek do wypieków.

Dziś chciałabym dołączyć do kawowego święta wypiekiem, który znalazłam na blogu pani Organizator. To brownie z kawą i orzechami włoskimi. Wspaniałe połączenie smaku czekolady, kawy i orzechów. To zdecydowanie nasze smaki! Kochamy brownies za jego intensywność, ciężkość, lepkość i oczywiście smak. Z dodatkiem kawy  bardzo nam smakowało, żałowałam, że nie zrobiłam go z podwójnej porcji. Przepyszne, pachnące kawą, oblane sosem czekoladowo-kawowym. Musicie spróbować!

Zdjęcie - Brownies z kawą i orzechami włoskimi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 8-9 sztuk:

*120g masła + masło do wysmarowania formy

*120g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki (dałam pół na pół z mleczną)

*2 łyżki mocnego espresso

*270g jasnego brązowego cukru

*3 jajka (rozmącone)

*110g mąki pszennej

*60g kropelek z mlecznej czekolady (pominęłam)

*60g orzechów włoskich (grubo posiekanych)

*kilka orzechów do dekoracji

Sos:

*120g śmietany (u mnie kremówka 36%)

*80g białej czekolady połamanej na kawałki (dałam mleczną)

*1 łyżka mocnego espresso

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Formę do brownies ( u mnie kwadratowa 20x20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę i masło włożyć do rondelka, wlać espresso i rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.

Czekoladową mieszankę wlać do misy miksera, dodać cukier, rozmącone jajka i miksować aż powstanie gładka masa (ja nie miksowałam a mieszałam łyżką). Dodać mąkę, kropelki czekoladowe i orzechy. Wszystko dobrze wymieszać.

Ciasto wylać do przygotowanej formy. Piec 30-35 minut (wierzch ciasta powinien być upieczony a środek miękki). Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie a następnie pokroić na kawałki.

W międzyczasie przygotować soso: wszystkie składniki wymieszać w rondelku, podgrzewać mieszając aż się rozpuszczą.

Kawałki brownie ułożyc na talerzykach, polać sosem, Udekorować orzechami włoskimi.

Smacznego :)

Zdjęcie - Brownies z kawą i orzechami włoskimi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brownies z kawą i orzechami włoskimi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Filo  z kremem kawowym
3

Filo z kremem kawowym

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Ciasto popapraniec
2

Ciasto popapraniec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik ze  śliwkami

Sernik ze śliwkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto
2

Ciasto "Leśny mech"

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto dyniowe bez pieczenia
2

Ciasto dyniowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka cappuccino

Ciasteczka cappuccino

Beti Beti
kruche babeczki

Kawowa brioszka na śniadanie

Kawowa brioszka na śniadanie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Najprostsze czekoladowe-sprawdzone

Najprostsze czekoladowe-sprawd…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Aromatyczny sorbet kawowy

Aromatyczny sorbet kawowy

Life Story Moments Life Story Moments
Life Story Moments

Deser a’la tiramisu z truskawkami

Deser a’la tiramisu z truskawk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Espresso brownie – kawowe ciasto brownie
1

Espresso brownie – kawowe cias…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy