Brownie z bananami i kremem orzechowym

Brownie z bananami i kremem orzechowym

Ostatnio miałam wielką ochotę na brownie. Jakiś czas temu robiłam podobne ciasto, ale tym razem zrobiłam brownie z dodatkiem mielonych migdałów, a pomiędzy ciastem, a kremem orzechowym znalazły się plasterki banana.

Ciasto jest mocno czekoladowe, „maziste” (w tym pozytywnym znaczeniu) oraz bardzo smaczne. Najlepiej przechowywać go w lodówce w zamkniętym pojemniku, bo takie schłodzone smakuje najlepiej.

Zdjęcie - Brownie z bananami i kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na brownie z bananami i kremem orzechowym:

  • 185 g masła
  • 200 g czekolady deserowej/gorzkiej
  • 1 lekko kopiasta łyżka gorzkiego kakao
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szkl. drobnego cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki soli

Masa:

  • 500 g mascarpone
  • 150-200 g gładkiego masła orzechowego
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • 2-3 duże banany (raczej nie takie super mocno dojrzałe)
  • posiekane orzechy lub czekolada do dekoracji

 

Jak zrobić brownie z bananami i kremem orzechowym?

Zdjęcie - Brownie z bananami i kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Masło roztapiamy na malutkim ogniu, pod koniec dodajemy połamaną na kawałki czekoladę oraz gorzkie kakao. Mieszamy do połączenia. Studzimy.

Zdjęcie - Brownie z bananami i kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajka wybijamy do garnka i mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy sól oraz cukier i ponownie ubijamy rózgą, aż do lekkiego spienienia.

Zdjęcie - Brownie z bananami i kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do masy jajecznej wlewamy przestudzoną masę czekoladową, delikatnie mieszamy.

Zdjęcie - Brownie z bananami i kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na końcu dodajemy mielone migdały, mąkę oraz sól, mieszamy łyżką (mieszamy tylko do połączenia, niezbyt długo, masa nie musi być super gładka).

Zdjęcie - Brownie z bananami i kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto przelewamy na blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy do tzw suchego patyczka (przez około 25-35 minut lub jeśli jest taka potrzeba nieco dłużej, około 40 minut).

Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Zdjęcie - Brownie z bananami i kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W misie miksera umieszczamy serek mascarpone oraz masło orzechowe. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Na koniec w razie potrzeby dosładzamy do smaku cukrem pudrem, ponownie krótko miksujemy.

Zdjęcie - Brownie z bananami i kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Banany obieramy i kroimy na grubsze plastry. Rozkładamy na wierzchu przestudzonego ciasta.

Zdjęcie - Brownie z bananami i kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przykrywamy je przygotowanym kremem orzechowym (krem jest gęsty, więc warto rozkładać go „kupkami” po całej powierzchni ciasta, a następnie wyrównać za pomocą szpatułki). Wierzch dowolnie dekorujemy – startą czekoladą lub posiekanymi orzechami.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

 

 

Zdjęcie - Brownie z bananami i kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie z bananami i kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie z bananami i kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie z bananami i kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie z bananami i kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie z bananami i kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów