Brownie bezglutenowe na mące gryczanej
Ostatnio wzięło mnie na sprzątanie słodyczarni - moja córka kiedyś tak nazwała szufladę z łakociami ;-) I o dziwo znalazło się tam kilka ponapoczynanych czekolad, po które nikt już nie sięgał... Trzeba było je pożytecznie przerobić ;-)
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 1 kostka masła,
- 100 g mąki gryczanej,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- 250 g cukru,
- 6 jajek.
Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Przestudzić. Jajka ubić, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do masy wlewać powoli czekoladę.
Spód blachy wielkości 30x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18 - 20 minut.
Uwaga : jeśli chcecie, żeby było wysokie ciasto i bardziej lejące , to proponuję wziąć mniejszą blaszkę.