Brioszki z zarodkami pszennymi
Brioszki z zarodkami pszennymi
/około 6 małych brioszek i jedna większa pieczona w małej tortownicy/
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki zarodków pszennych
2 jajka
60g cukru trzcinowego
1/5 szklanki ciepłego mleka
10g świeżych drożdży
65g masła
1 żółtko + 1 łyżka mleka
Mleko podgrzać, aby było ciepłe. Zalać nim pokruszone w kubku drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać zarodki pszenne, cukierr trzcinowy i rozczyn z drożdży. Mieszać mieszadłem miksera, dodać po 1 jajku cały czas mieszając. Następnie wyrabiać ciasto hakiem przez około 10 - 15 minut. Jeżeli jest taka potrzeba - dosypać trochę mąki (ale nie za dużo!). Do wyrobionego ciasta dodawać pokrojone na kawałki bardzo miękkie masło. Wyrabiać jeszcze przez 5 - 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące. Przykryć miskę folią i wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć z lodówki ciasto na 1 i 1/2 godziny, aby się nagrzało. Formy na babeczki wysmarować masłem i wysypać mąką. Następnie wyjąć ciasto z miski. Podzielić na części. Włożyć je do foremek i formy. Odstawić na około 2 godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować dokładnie ciasto żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut (małe brioszki) i przez 35 - 40 minut (dużą babkę) na złoto - brązowy kolor. Wyjąć i ostudzić przez chwilę. Smacznego!