Brioszki z zarodkami pszennymi


Zdjęcie - Brioszki z zarodkami pszennymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Brioszki z zarodkami pszennymi

/około 6 małych brioszek i jedna większa pieczona w małej tortownicy/

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki zarodków pszennych
2 jajka
60g cukru trzcinowego
1/5 szklanki ciepłego mleka
10g świeżych drożdży
65g masła

1 żółtko + 1 łyżka mleka

Mleko podgrzać, aby było ciepłe. Zalać nim pokruszone w kubku drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać zarodki pszenne, cukierr trzcinowy i rozczyn z drożdży. Mieszać mieszadłem miksera, dodać po 1 jajku cały czas mieszając. Następnie wyrabiać ciasto hakiem przez około 10 - 15 minut. Jeżeli jest taka potrzeba - dosypać trochę mąki (ale nie za dużo!). Do wyrobionego ciasta dodawać pokrojone na kawałki bardzo miękkie masło. Wyrabiać jeszcze przez 5 - 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące. Przykryć miskę folią i wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć z lodówki ciasto na 1 i 1/2 godziny, aby się nagrzało. Formy na babeczki wysmarować masłem i wysypać mąką. Następnie wyjąć ciasto z miski. Podzielić na części. Włożyć je do foremek i formy. Odstawić na około 2 godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować dokładnie ciasto żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut (małe brioszki) i przez 35 - 40 minut (dużą babkę) na złoto - brązowy kolor. Wyjąć i ostudzić przez chwilę. Smacznego!


Zdjęcie - Brioszki z zarodkami pszennymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki brioche

Bułeczki brioche

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Różane brioszki

Różane brioszki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Brioszki metodą tartine

Brioszki metodą tartine

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki korzenne

Bagietki korzenne

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Fougasse
2

Fougasse

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Pain d’Epi Bułeczki jak kłos pszenicy – przepis
1

Pain d’Epi Bułeczki jak kłos p…

ilovebake ilovebake
I Love Bake