Brioszki z pralinką z białej czekolady.

Brioszki… Cudowne francuskie bułeczki śniadaniowe… z ogromną ilością masła, pokaźną liczbą jajek w cieście i znikomą ilością cukru. Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku. Samo zagniatanie ciasta jest łatwe i przyjemne, ale na efekt trzeba nieco zaczekać, bo ciasto należy na dłużej pozostawić do wyrastania. Warto jednak się poświęcić ponieważ uraczą nas wyjątkowym kształtem – moje dzieci były zachwycone, a smak… ich smak niemal przeniesie nas do jakiejś maleńkiej paryskiej kafejki, pełnej tamtejszego klimatu i magii… Ja uwielbiam i jestem przekonana, że i Wy je pokochacie.

Według podstawowego przepisu, brioszki piecze się bez nadzienia, podaje z konfiturą i masłem, które pysznie rozpuszcza się na jeszcze ciepłej bułeczce. Ja, wiedząc, że będą jedzone poza domem, na drugie śniadanie, upiekłam z maleńką niespodzianką. Do każdej włożyłam kawałek pralinki z białej, belgijskiej czekolady z nadzieniem nugatowym. Udało się, wypiek był pyszny, niezbyt słodki z wyjątkowym wnętrzem.

Zapraszam na pyszne paryskie brioszki z pralinką z białej czekolady.

Zdjęcie - Brioszki z pralinką z białej czekolady. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80-100g białej czekolady z nadzieniem nugatowym (lub zwykłej wg uznania)
  • 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania brioszek

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko i delikatnie zamieszać. Odstawić na 15 minut do czasu, aż drożdże zaczną pracować.
  • Masło roztopić i lekko przestudzić.
  • Do miski z rozczynem drożdżowym dodać jajka, sól i masło i dokładnie wyrobić ręką. Wyrabiać do czasu aż ciasto stanie się gładkie, będzie łatwo odchodziło od miski i zacznie rosnąć pod dłońmi. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia  na 30 minut.
  • Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 18 części. Każdą cząstkę podzielić jeszcze raz w w stosunku 2/3 do 1/3.
  • Foremki do babeczek natłuścić.
  • Z ciasta formować kule. Większą część wkładać na dno foremki, zrobić palcem wgłębienie, do którego włożyć kawałek czekolady i przykryć mniejszą kulką. Docisnąć.
  • Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
  • Wyrośnięte brioszki posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C

Smacznego !

Zdjęcie - Brioszki z pralinką z białej czekolady. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tort bezowy z malinami
1

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
2

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Biszkoptowy omlet śniadaniowy

Biszkoptowy omlet śniadaniowy

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Tort bezowy
2

Tort bezowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Omlet makaronowy ze szparagami

Omlet makaronowy ze szparagami

aronia aronia
Wiem co jem

Bezy czekoladowe z borówkami

Bezy czekoladowe z borówkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Maxi King
3

Ciasto Maxi King

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tosty francuskie z owocami

Tosty francuskie z owocami

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Napoleonka na herbatnikach
2

Napoleonka na herbatnikach

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sos chrzanowy – prosta klasyka na Wielkanocny stół
1

Sos chrzanowy – prosta klasyka…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Deser kokosowy z malinami
2

Deser kokosowy z malinami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami i żurawnią
4

Puszyste racuchy drożdżowe z j…

Beti Beti
kruche babeczki