Brioszka maślana ze skórką pomarańczową

Brioszka maślana ze skórką  pomarańczową

Miałam taką ogromną ochotę na ciasto drożdżowe a  że święta coraz bliżej zdecydowałam się dodać skórkę pomarańczową, którą wcześniej namoczyłam w rumie. Dało to wspaniały efekt. Ciasto wspaniale pachnie masłem i kusi, żeby sięgać po kolejny kawałek. Ktoś mi kiedyś powiedział, że jedzenia nie można kochać ale ja nic na to nie poradzę, że wlaśnie taką brioszkę z masłem  kocham:)

Zdjęcie - Brioszka maślana ze skórką  pomarańczową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 5 łyżeczki drożdży w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 10 g miodu
  • 75 g miękkiego masła
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Zrobić wgłębienie i umieścić w nim jajka, cukier, miód i mleko. Powoli wymieszać składniki, wyrobić gładkie ciasto.  Następnie  dodać masło i skórkę pomarańczową (moja była wcześniej namoczona w rumi a potem dobrze odsączona) i dalej wyrabiać. Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie odgazować ciasto,  złożyć je kilka razy.  Umieścić je w natłuszczonej keksówce lub foremce chlebowej, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Można wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 min.

Smacznego:)

Kategorie przepisów