Brioszka maślana ze skórką pomarańczową
Miałam taką ogromną ochotę na ciasto drożdżowe a że święta coraz bliżej zdecydowałam się dodać skórkę pomarańczową, którą wcześniej namoczyłam w rumie. Dało to wspaniały efekt. Ciasto wspaniale pachnie masłem i kusi, żeby sięgać po kolejny kawałek. Ktoś mi kiedyś powiedział, że jedzenia nie można kochać ale ja nic na to nie poradzę, że wlaśnie taką brioszkę z masłem kocham:)
Składniki:
- 500 g mąki
- 5 łyżeczki drożdży w proszku
- 1,5 łyżeczki soli
- 200 ml letniego mleka
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 10 g miodu
- 75 g miękkiego masła
- otarta skórka z 1/2 pomarańczy
-
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Zrobić wgłębienie i umieścić w nim jajka, cukier, miód i mleko. Powoli wymieszać składniki, wyrobić gładkie ciasto. Następnie dodać masło i skórkę pomarańczową (moja była wcześniej namoczona w rumi a potem dobrze odsączona) i dalej wyrabiać. Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie odgazować ciasto, złożyć je kilka razy. Umieścić je w natłuszczonej keksówce lub foremce chlebowej, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Można wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 min.
Smacznego:)