Brioszka – francuska bułka maślana

Brioszka – francuska bułka maślana

Ach brioszka! To obok chałki najwspanialsze pieczywo, jakie wymyślił człowiek. Cudownie maślana, ze spieczoną złotą skórką i mięciutkim niczym poduszeczka wnętrzem. Kocham całym sercem! We Francji brioche jest szalenie popularne i można ją kupić niemal w każdej piekarni. W Polsce brioszka jest prawie nieosiągalna, dlatego zwykle sam piekę ją w domu. Przygotowanie ciasta nie jest wcale skomplikowane i przypomina ono w dużej mierze naszą chałkę. Również jest to ciasto drożdżowe, które pozostawiamy do wyrośnięcia trzykrotnie. Jednak podstawową różnicą jest duża ilość masła. Aż kostka na 400 g mąki! Ale to właśnie niemu zawdzięcza ona swój niepowtarzalny aromat. Dodatkowo ciasto na brioszkę zawiera więcej jajek, co czyni ją lżejszą i delikatną, ale też skutecznie uniemożliwia formowanie warkoczy. Dlatego z maślanego ciasta drożdżowego zwykle formuje się bułeczki, które można łączyć ze sobą, nadając kształt bochenka. Sami Francuzi znają jednak wiele rodzajów brioche i w zależności od regionu możemy spotkać się z inną formą. Świeża brioszka najlepiej smakuje z konfiturami albo z miodem. We Francji często podaje się z nią fois gras. Również ja sam bardzo lubię z nią eksperymentować i jest ona w mojej kuchni często bazą wytrawnych tostów i kanapek. Delikatna słodycz pieczywa fajnie kontrastuje ze słonymi dodatkami. Jednak brioszka najbardziej mi smakuje grubo posmarowana zimnym masłem z kubkiem kawy lub kakao obok. Czysta maślana rozpusta!

Zdjęcie - Brioszka – francuska bułka maślana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Brioszka - francuska bułka maślana Łukasz Ach brioszka! To obok chałki najwspanialsze pieczywo, jakie wymyślił człowiek. Cudownie maślana, ze spieczoną złotą skórką i mięciutkim niczym poduszeczka wnętrzem. Kocham… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 2 brioszki
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 30 g świeżych drożdży (lub 15 g suszonych)
  • 100 ml letniego mleka
  • 3 jajka + 1 żółtko
  • 200 g miękkiego masła
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Ze świeżych drożdży przygotuj zaczyn, rozpuszczając je letnim mleku wraz z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Zaczyn odstaw na 10 minut, aż drożdże się wzburzą. Suszone drożdże wsyp od razu do mąki z resztą składników. 
  2. Do miski wsyp mąkę, sól oraz cukier, wbij jajka i wlej gotowy zaczyn. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto. Możesz wspomóc się mikserem z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego.
  3. Masło w temperaturze pokojowej pokrój w kostkę. Po 10 minutach zacznij powoli dodawać masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Miskę z ciastem na brioszkę przykryj folią i wstaw na całą noc do lodówki.
  4. Rano wyjmij ciasto, zagnieć kilka razy i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie podziel je na 16 równych części. Uformuj z nich kule i ułóż je w 2 keksówkach o długości ok. 25 cm, pokrytych papierem do pieczenia.
  5. Ciasto odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
  6. Brioszkę piecz w 180ºC przez 25-30 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z formy i odstaw do przestudzenia na kwadrans. Brioszkę podawaj z konfiturami lub miodem.

Kategorie przepisów