Brioszka – francuska bułka maślana

Ach brioszka! To obok chałki najwspanialsze pieczywo, jakie wymyślił człowiek. Cudownie maślana, ze spieczoną złotą skórką i mięciutkim niczym poduszeczka wnętrzem. Kocham całym sercem! We Francji brioche jest szalenie popularne i można ją kupić niemal w każdej piekarni. W Polsce brioszka jest prawie nieosiągalna, dlatego zwykle sam piekę ją w domu. Przygotowanie ciasta nie jest wcale skomplikowane i przypomina ono w dużej mierze naszą chałkę. Również jest to ciasto drożdżowe, które pozostawiamy do wyrośnięcia trzykrotnie. Jednak podstawową różnicą jest duża ilość masła. Aż kostka na 400 g mąki! Ale to właśnie niemu zawdzięcza ona swój niepowtarzalny aromat. Dodatkowo ciasto na brioszkę zawiera więcej jajek, co czyni ją lżejszą i delikatną, ale też skutecznie uniemożliwia formowanie warkoczy. Dlatego z maślanego ciasta drożdżowego zwykle formuje się bułeczki, które można łączyć ze sobą, nadając kształt bochenka. Sami Francuzi znają jednak wiele rodzajów brioche i w zależności od regionu możemy spotkać się z inną formą. Świeża brioszka najlepiej smakuje z konfiturami albo z miodem. We Francji często podaje się z nią fois gras. Również ja sam bardzo lubię z nią eksperymentować i jest ona w mojej kuchni często bazą wytrawnych tostów i kanapek. Delikatna słodycz pieczywa fajnie kontrastuje ze słonymi dodatkami. Jednak brioszka najbardziej mi smakuje grubo posmarowana zimnym masłem z kubkiem kawy lub kakao obok. Czysta maślana rozpusta!

Zdjęcie - Brioszka – francuska bułka maślana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Brioszka - francuska bułka maślana Łukasz Ach brioszka! To obok chałki najwspanialsze pieczywo, jakie wymyślił człowiek. Cudownie maślana, ze spieczoną złotą skórką i mięciutkim niczym poduszeczka wnętrzem. Kocham… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 2 brioszki
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 30 g świeżych drożdży (lub 15 g suszonych)
  • 100 ml letniego mleka
  • 3 jajka + 1 żółtko
  • 200 g miękkiego masła
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Ze świeżych drożdży przygotuj zaczyn, rozpuszczając je letnim mleku wraz z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Zaczyn odstaw na 10 minut, aż drożdże się wzburzą. Suszone drożdże wsyp od razu do mąki z resztą składników. 
  2. Do miski wsyp mąkę, sól oraz cukier, wbij jajka i wlej gotowy zaczyn. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto. Możesz wspomóc się mikserem z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego.
  3. Masło w temperaturze pokojowej pokrój w kostkę. Po 10 minutach zacznij powoli dodawać masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Miskę z ciastem na brioszkę przykryj folią i wstaw na całą noc do lodówki.
  4. Rano wyjmij ciasto, zagnieć kilka razy i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie podziel je na 16 równych części. Uformuj z nich kule i ułóż je w 2 keksówkach o długości ok. 25 cm, pokrytych papierem do pieczenia.
  5. Ciasto odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
  6. Brioszkę piecz w 180ºC przez 25-30 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z formy i odstaw do przestudzenia na kwadrans. Brioszkę podawaj z konfiturami lub miodem.

Przepisy z tych kategorii

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb Fendu

Chleb Fendu

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zaproszenie do majowej Piekarni

Zaproszenie do majowej Piekarn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Prowansalskie faszerowane bakłażany

Prowansalskie faszerowane bakł…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bagietka francuska

Bagietka francuska

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M
1

Tarta z batatem, serem z pleśn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Francuska zupa cebulowa z szampanem
2

Francuska zupa cebulowa z szam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Galette des rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli

Galette des rois - francuska t…

food² food²
Food Square

Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków
3

Gratin de pommes, czyli francu…

food² food²
Food Square

Quiche lorraine - placek lotaryński

Quiche lorraine - placek lotar…

food² food²
Food Square

Krucha tarta z jabłkami
2

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zakręcona tarta z cukinią, marchewką i papryką

Zakręcona tarta z cukinią, mar…

food² food²
Food Square