Brioche z dodatkiem mąki pełnoziarnistej

Zdjęcie - Brioche z dodatkiem mąki pełnoziarnistej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszna, bardzo maślana, znana francuska "bułka". Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Jest bardzo delikatna, nie można się wręcz od niej oderwać. Mi najbardziej smakuje bez żadnych dodatków :)

Zdjęcie - Brioche z dodatkiem mąki pełnoziarnistej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Brioche z dodatkiem mąki pełnoziarnistej
(inspiracja Kwestia Smaku)

/forma na babkę o średnicy około 25 cm/

300g mąki pszennej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
30g świeżych drożdży
110ml mleka
40g cukru pudru trzcinowego
3 jajka
170g miękkiego masła
1 żółto + 1 łyżka mleka

Mleko podgrzać, aby było ciepłe. Zalać nim pokruszone w kubku drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać pełnoziarnistą, cukier puder trzcinowy i rozczyn z drożdży. Mieszać mieszadłem miksera, zacząć dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. Następnie wyrabiać ciasto hakiem przez około 10 - 15 minut. Jeżeli jest taka potrzeba - dosypać trochę mąki (ale nie za dużo!). Następnie dodawać pokrojone na kawałki bardzo miękkie masło. Wyrabiać jeszcze przez 5 - 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące. Przykryć miskę folią i wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć z lodówki ciasto na 1 i 1/2 godziny, aby się nagrzało. Formę na babkę wysmarować masłem. Następnie wyjąć ciasto z miski (można je lekko wyrobić). Podzielić na równych 8 części, z których uformować kulki. Włożyć je do formy. Odstawić na około 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować dokładnie brioche żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 - 40 minut na złoto - brązowy kolor. Wyjąć i ostudzić przez chwilę. Smacznego!

Zdjęcie - Brioche z dodatkiem mąki pełnoziarnistej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Petit Pains Au Lait
5

Petit Pains Au Lait

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
1

Kruche ciasto z budyniem i rab…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tort czekoladowy z ptysiami
2

Tort czekoladowy z ptysiami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bananowa krówka
4

Bananowa krówka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Karpatka
1

Karpatka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto Bounty
2

Ciasto Bounty

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku
1

Pissaladiere, czyli cebularz p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)
1

Eklery z „kruszonką” (choux au…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Perliczka pieczona po prowansalsku

Perliczka pieczona po prowansa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Vichyssoise. Francuska zupa – klasyk
2

Vichyssoise. Francuska zupa –…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Galette des Rois. Francuski deser na święto Trzech Króli
1

Galette des Rois. Francuski de…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami