Brioche z dodatkiem mąki pełnoziarnistej
 
             
 
 Pyszna, bardzo maślana, znana francuska "bułka". Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Jest bardzo delikatna, nie można się wręcz od niej oderwać. Mi najbardziej smakuje bez żadnych dodatków :)
 
  
 
 Brioche z dodatkiem mąki pełnoziarnistej
 (inspiracja Kwestia Smaku)
 
 /forma na babkę o średnicy około 25 cm/
 
 300g mąki pszennej
 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
 30g świeżych drożdży
 110ml mleka
 40g cukru pudru trzcinowego
 3 jajka
 170g miękkiego masła
1 żółto + 1 łyżka mleka
 
 Mleko podgrzać, aby było ciepłe. Zalać nim pokruszone w kubku drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
 Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać pełnoziarnistą, cukier puder trzcinowy i rozczyn z drożdży. Mieszać mieszadłem miksera, zacząć dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. Następnie wyrabiać ciasto hakiem przez około 10 - 15 minut. Jeżeli jest taka potrzeba - dosypać trochę mąki (ale nie za dużo!). Następnie dodawać pokrojone na kawałki bardzo miękkie masło. Wyrabiać jeszcze przez 5 - 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące. Przykryć miskę folią i wstawić na noc do lodówki.
 Rano wyjąć z lodówki ciasto na 1 i 1/2 godziny, aby się nagrzało. Formę na babkę wysmarować masłem. Następnie wyjąć ciasto z miski (można je lekko wyrobić). Podzielić na równych 8 części, z których uformować kulki. Włożyć je do formy. Odstawić na około 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować dokładnie brioche żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 - 40 minut na złoto - brązowy kolor. Wyjąć i ostudzić przez chwilę. Smacznego!
 
 
 
            