Briam, czyli grecka zapiekanka

 

Jest to danie, które bardzo mi smakowało na Krecie.

Składniki (dla dwóch głodnych osób):

2 średnie cukinie

2 duże ziemniaki

2 duże pomidory

3 cebule

25 dag mozzarelli (w oryginale był jakiś ciągnący się, grecki ser - nie feta; ostatecznie można dać też parmezan)

świeża i suszona mięta

oregano, zielona pietruszka

oliwa z oliwek, sól, pieprz

 

Cukinie, ziemniaki i cebulę pokrój w plastry, pomidory w ósemki.

Blachę posmaruj oliwą, ułóż warzywa, polej oliwą, posyp ziołami, posól i popieprz.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po około 40 minutach pieczenia wymieszaj warzywa i dodaj ser pokrojony w kostkę. Piecz jeszcze około 40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie, a ser ładnie się zarumieni.

Przed podaniem posyp suszoną miętą.

Przepisy z tych kategorii

Turecki sos jogurtowy haydari
3

Turecki sos jogurtowy haydari

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Grecki sos tzatziki
2

Grecki sos tzatziki

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Musaka
5

Musaka

Beti Beti
kruche babeczki

Kserotigana - greckie faworki
1

Kserotigana - greckie faworki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Fava - grecka pasta z grochu
1

Fava - grecka pasta z grochu

Tyna Tyna
In cooking we trust

Frappe, czyli mrożona kawa
1

Frappe, czyli mrożona kawa

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Cykoria  z papryką

Cykoria z papryką

figmara figmara
figowe smaki

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Kompot z rabarbaru i płatków róży

Kompot z rabarbaru i płatków r…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini

Buddha bowl z boczniakami, pra…

food² food²
Food Square

Cynamonowy wieniec z rabarbarem

Cynamonowy wieniec z rabarbare…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jaglanka z karmelizowaną marchwią

Jaglanka z karmelizowaną march…

figmara figmara
figowe smaki