Briam, czyli grecka zapiekanka
Jest to danie, które bardzo mi smakowało na Krecie.
Składniki (dla dwóch głodnych osób):
2 średnie cukinie
2 duże ziemniaki
2 duże pomidory
3 cebule
25 dag mozzarelli (w oryginale był jakiś ciągnący się, grecki ser - nie feta; ostatecznie można dać też parmezan)
świeża i suszona mięta
oregano, zielona pietruszka
oliwa z oliwek, sól, pieprz
Cukinie, ziemniaki i cebulę pokrój w plastry, pomidory w ósemki.
Blachę posmaruj oliwą, ułóż warzywa, polej oliwą, posyp ziołami, posól i popieprz.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po około 40 minutach pieczenia wymieszaj warzywa i dodaj ser pokrojony w kostkę. Piecz jeszcze około 40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie, a ser ładnie się zarumieni.
Przed podaniem posyp suszoną miętą.