Briam, czyli grecka zapiekanka

Briam, czyli grecka zapiekanka

 

Jest to danie, które bardzo mi smakowało na Krecie.

Składniki (dla dwóch głodnych osób):

2 średnie cukinie

2 duże ziemniaki

2 duże pomidory

3 cebule

25 dag mozzarelli (w oryginale był jakiś ciągnący się, grecki ser - nie feta; ostatecznie można dać też parmezan)

świeża i suszona mięta

oregano, zielona pietruszka

oliwa z oliwek, sól, pieprz

 

Cukinie, ziemniaki i cebulę pokrój w plastry, pomidory w ósemki.

Blachę posmaruj oliwą, ułóż warzywa, polej oliwą, posyp ziołami, posól i popieprz.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po około 40 minutach pieczenia wymieszaj warzywa i dodaj ser pokrojony w kostkę. Piecz jeszcze około 40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie, a ser ładnie się zarumieni.

Przed podaniem posyp suszoną miętą.

Kategorie przepisów