Brązowy ryż z pomidorami i szpinakiem
Kilka składników i mamy lekki obiad lub kolację. Wystarczy puszka pomidorów, młode liście szpinaku, brązowy ryż i kilka innych drobiazgów. Brązowy ryż, który oprócz tego, że jest dużo zdrowszy od białego, ma bardzo ciekawy smak i jest przyjemnie mięsisty. Ma dużo witamin, składników mineralnych i błonnika. Nigdy nie będzie tak miękki jak biały ryż. Trawimy go powoli, więc na długo zaspokaja głód.
To danie wspaniale smakuje na ciepło jak i na zimno.
Brązowy ryż z pomidorami i szpinakiem
2 - 3 porcje
3/2 szklanki surowego brązowego ryżu
1 cebula
2 łyżki oleju
1 mały ząbek czosnku
1 puszka pomidorów (400g) bez skórki
100 g świeżego młodego szpinaku
1 łyżka octu balsamicznego
0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki twarożku śmietankowego
pieprz, sól,
papryczka chilli (opcjonalnie)
Ugotować ryż do miękkości w osolonej wodzie.
Cebulę drobno posiekać i poddusić na patelni na oleju na małym ogniu przez 5 minut. Dodać starty na tarce czosnek i puszkę pomidorów. Pomidory rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków i dusić na małym ogniu bez przykrycia 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Dodać ocet balsamiczny, cukier i liście szpinaku. Jeśli trzeba dodać odrobinę soli. Wymieszać delikatnie i podgrzewać jeszcze 2 minuty. W sosie powinny zostać grudki. Chyba, że lubimy zupelnie gładki sos, to wtedy można go zmiksować (ale bez szpinaku).
Ryż wyłożyć na talerze, na ryżu ułożyć porcję sosu pomidorowego ze szpinakiem, łyżkę twarożku i oprószyć pieprzem. Posypać odrobiną chilli.