Bożonarodzeniowy keks z lukrem i bakaliami
W moim domu keks jest obecny na bożonarodzeniowym stole od niepamiętnych czasów. Obok makowca i sernika zawsze znajdował ważne miejsce wśród świątecznych wypieków. Często pieczemy go również na Nowy Rok. Ulubionych przepisów na keks mamy kilka, jednak ten ucierany na maśle z dodatkiem wanilii nie ma sobie równych: smakuje jak najlepsze belgijskie ciasto maślane i pełen jest orzechów i suszonych owoców. Och tak, ich nie żałujemy! Powinno być ich więcej niż mąki — w końcu to ciasto na bogato i ma być ono ozdobą bożonarodzeniowego stołu!
* SKŁADNIKI
Keks:
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek
- 1 laska wanilii
- 500 g bakalii*
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka łyżek wrzątku
Do dekoracji:
- suszone figi
- żurawina
- orzechy (włoskie, laskowe, migdały)
* PRZYGOTOWANIE
Keks Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj na biały puch, następnie powoli dodawaj cukier, cały czas ucierając. Zacznij kolejno wbijać jajka, nie przerywając miksowania. Laskę wanilii przekrój na pół, wyjmij ziarenka i dodaj do utartej masy. Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem pudrem i bakaliami. Wymieszaj łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Keksówkę o wymiarach 12x26 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Wlej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez godzinę do suchego patyczka. Odstaw do przestudzenia.
Lukier Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku. Lukrem o konsystencji gęstej śmietany oblej wierzch keksa. Udekoruj kawałkami suszonych owoców i orzechami.
*Bakalie: W moim domu do keksa obowiązkowo zawsze dodaje się: orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, suszone śliwki, suszone figi, żurawinę, rodzynki i morele. Czasami dorzucamy również kandyzowane owoce, czy skórkę pomarańczową. Bakalie oczywiście możesz wybrać te, które lubisz najbardziej.
*